Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Zatražite ponudu za procjenu nekretnine

Za koju vrstu nekretnine tražite procjenu?

Procjena vrijednosti nekretnina

Kupujete ili prodajete kuću, stan, zemljište, poslovni prostor ili, pak, neku drugu vrstu nekretnina? Potreban vam je kredit? Želite osigurati nekretninu? Nasljedstvo, razvod, skrbništvo, suvlasništvo, prodaja, iznajmljivanje, zamjena - neki su od razloga zbog kojih biste trebali procjenu vrijednosti nekretnine.

Prosječne oglašavane cijene nekretnina moguće je pronaći i na oglasniku Crozilla.com, no valja računati kako se pomoću njih ne može precizno procijeniti točna vrijednost svake pojedine nekretnine na nekom području. Cijena nekretnine prodavateljima će gotovo uvijek biti preniska, a kupcima previsoka, a oglašavanje realne cijene iznimno je bitan faktor prilikom prodaje ili iznajmljivanja. Mnogi se građani upuštaju u proces prodaje ili najma vlastitih nekretnina, a da pritom nisu svjesni njihovih realnih ili približnih vrijednosti. Proda li se nekretnina ispod cijene, prodavatelj će biti na gubitku, a ukoliko prilikom prodaje ili najma traži za nju mnogo više no što ona zaista vrijedi, vrlo je vjerojatno kako će na taj način samo produžiti vrijeme njezine prodaje. Stoga je poželjno procijeniti vrijednosti nekretnine kako bi bili sigurni koliko ona zaista vrijedi.

Korisni linkovi

1. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=22160

2. Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_07_78_1491.html

3. Provjerite kako se kreću cijene nekretnina https://news.crozilla.com

Pitanja i odgovori

1. Što se dobiva procjenom vrijednosti nekretnina?
Procjenom vrijednosti nekretnine utvrđuje se njezina vrijednost - realna ili građevinska.

2. Tko može vršiti procjenu vrijednosti nekretnina?
Procjenu vrijednosti nekretnina mogu vršiti osobe koje su za to ovlaštene, a to su sudski vještaci i procjenitelji.

3. Što je to procjembeni elaborat?
Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina (članak 5.) procjembeni elaborat definiran je kao dokument kojim se procjena vrijednosti nekretnina prezentira u pisanom obliku (jasno i transparentno). On obuhvaća nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka za procjenu nekretnina ili procjenu stalnoga sudskog procjenitelja.

4. Koje su metode za procjenu vrijednosti nekretnine?
Za izradu procjene vrijednosti nekretnine na temelju Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, članak 23., propisane su poredbena metoda, prihodovna metoda i troškovna metoda. Metode se odabiru prema vrsti nekretnine koja se procjenjuje, a odabir metode detaljno se obrazlaže u procjembenom elaboratu.

5. Što je to tržišna vrijednost nekretnine?
Tržišna vrijednost nekretnine, prema Zakonu o procjeni vrijednosti nekretnina, definirana je u članku 4. kao: "procijenjeni iznos za koji bi nekretnina mogla biti razmijenjena na dan vrednovanja, između voljnog kupca i voljnog prodavatelja, u transakciji po tržišnim uvjetima nakon prikladnog oglašavanja, pri čemu je svaka stranka postupila upućeno, razborito i bez prisile."

Trebate više ovakvih informacija?

Prijavite se na naš newsletter i primajte novosti vezane uz procjenu nekretnina i mnoge druge vijesti sa tržišta.

* Obavezno polje


Zahvaljujemo što ste se prijavili na naš newsletter.

Uskoro ćete dobiti E-mail za potvrđivanje Vaše prijave.