Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Energetski certifikat

Prema Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada, vlasnik zgrade dužan je prilikom prodaje, iznajmljivanja, leasinga ili davanja u zakup zgrade ili njezinog dijela koji je samostalna uporabna cjelina, osigurati energetski certifikat te zgrade odnosno njezinog dijela i dati ga na uvid potencijalnom kupcu, unajmljivaču ili zakupoprimcu.

Nabavi energetski certifikat
Kuća

Energetski razredi zgrade

Energetska svojstva nekretnina svrstavaju se, prema energetskoj ljestvici, u osam energetskih razreda od A+, koji je najpovoljniji, do razreda G koji je najnepovoljniji.
Energetski razred je količina potrošene (toplinske) energije po kvadratnom metru te se izražava u kWh/m2.

Energetska ljestvica

Zašto ishoditi energetski certifikat?

Upozorenje

Informacija o troškovima

Stanovanje u nekretninama svrstanima u lošije energetske razrede najčešće će zahtijevati veće mjesečne troškove za plaćanje režija - za grijanje ili rashlađivanje.

Info

Obaveza

Ulaskom Hrvatske u EU, energetski certifikat postao je obvezan pri prodaji kuća, stanova ili drugih zgrada ili njihovih dijelova, dok je za iznajmljivanje istih postao obvezan od 01.01.2016. više

Novac

Povećanje vrijednosti

Zgrade s višim energetskim razredom su kvalitetnije, a dugoročno omogućuje uštede za grijanje ili hlađenje. Stoga na tržištu mogu postići višu vrijednost od onih s nižim energetskim razredom.

Kazne za nepoštovanje zakonskih odredbi

Za nepridržavanje obaveze Zakonom o gradnji propisane su novčane kazne u iznosu od 5.000 kn do 10.000 kn za fizičke osobe (vlasnike zgrada i ovlaštene posrednike u prometu nekretninama) i od 15.000 kn do 30.000 kn za pravne osobe (vlasnike zgrada i ovlaštene posrednike u prometu nekretninama).

Naručite svoj energetski certifikat

Zatražite ponudu kod našeg ekskluzivnog partnera

Zatraži ponudu