Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Stanovi prodaja

Map of Croatia
Odaberite područje Hrvatske

Klikni na željeno područje i pronađi

Najnoviji oglasi stanova za prodaju

Pula - Kaštanjer apartman 21.79 m2
Zagreb, Mestinjski put S-4, Donje Vrapče, 54 m2, novogradnja
Zagreb, Donje Vrapče novogradnja
Zagreb, Mestinjski put,  Donje Vrapče,  novogradnja
Penthouse s krovnom terasom, pogled na more
Prekrasni penthouse s krovnom terasom
RIJEKA, CENTAR - 4S KL, 1.kat, 109.29 m2
OPATIJA, IČIĆI - Adaptiran 1S KL, balkon, pogled na more
RIJEKA, PODMURVICE - 2S+DB, balkon, 1.kat, nova fasada

Stanovanje u vlastitom stanu – prednosti i nedostatci

Stan na prodaju

Rješavanje stambenog pitanja kupnjom vlastitog stana mnogima je prioritet. Putem portala Crozilla.com velik broj prodavatelja nudi stanove na prodaju, a upravo je rubrika Stanovi prodaja već dugo najtraženija. Živjeti u vlastitom ili unajmljenom stanu učestala je dilema, a obje opcije imaju svojih mana i prednosti.

Prednosti kupnje vlastitog stana:

  • u središtima gradova veći je izbor stanova nego kuća na prodaju
  • nakon kupnje, stan je moguće dati u najam
  • u vlastitom stanu nema straha od povećanja cijena mjesečne stanarine
  • vlastiti stan idealna je investicija za mirovinu – umirovljenici u vlastitom stanu ne moraju plaćati mjesečnu rentu, stoga mirovinu mogu koristiti za druge troškove
  • stan ostaje u nasljedstvo potomcima

Unatoč svim prednostima, postoji i druga strana medalje. Kupnjom vlastitog stana valja računati i na sljedeće:

  • s obzirom da vlasnici stanova snose troškove renoviranja i popravaka, prije kupnje stana valja razmotriti sve nedostatke nekretnine kako bi se budući vlasnici osigurali od naknadnih plaćanja popravaka. Osim samog stana, valjalo bi provjeriti u kakvom je stanju i cijeli objekt, s obzirom da se obnova nekih oštećenja ne može financirati iz pričuve već trošak snose stanari
  • onima koji su skloni čestim promjenama životne sredine ili radnog mjesta, kupnja stana mogla bi biti samo teret, jer bi nakon njihove selidbe stan ostao prazan.

Kupnja vlastitog stana obično iziskuje velika odricanja i izdvajanje velike svote novca u samom startu, no to je dio cijene koju je potrebno platiti za život u vlastitom domu.

Stanovanje u vlastitom stanu – prednosti i nedostatci

Prodaja stanova odvija se svakodnevno, a različiti kupci kupuju s različitim motivima: jedini kako bi u njima živjeli, a drugi kako bi ih iznajmljivali, odnosno kako bi drugi stanari boravili u njima.

Kupi pa iznajmi

Mnogi kupuju stanove kao poslovnu investiciju od koje s vremenom mogu profitirati i (barem) vratiti uloženi novac. Kupnja stana za daljnji najam jedna je od takvih mogućnosti, a u tom slučaju nekretnina mora zadovoljiti mnogo faktora kako bi na koncu bila isplativa. Pri kupnji nekretnine za stanovanje kupci razmišljaju o vlastitim kriterijima i gledaju da je ona izgrađena baš po njihovim mjerama. Kod kupnje stana za iznajmljivanje, kupac razmišlja „globalno“ kako bi nekretnina koju kupuje zadovoljila kriterije što većeg broja ljudi.

Lokacija stana

Kod gotovo svake kupnje nekretnine lokacija je primarni kriterij. Vrlo je bitno da se stan nalazi u zovni javnog gradskog prijevoza ili da je u blizini prometnice. Mnogi se stanovi za prodaju nalaze na neatraktivnim i nepristupačnim lokacijama, a takvi nešto teže pronalaze svoje kupce ili podstanare.

Cijena najma stana

Prije kupnje stana za kasnije iznajmljivanje poželjno je raspitati se o cijenama najma sličnih nekretnina u blizini kako bi uvidjeli da li je uopće riječ o isplativoj investiciji. Naime, kako bi vidjeli isplati li se kupiti nekretninu za ovu namjenu, potrebno je obratiti pažnju na omjer između cijene nekretnine koju ste spremni izdvojiti i procjenu iznosa mjesečnog najma kojeg bi mogli dobivati za taj stan.

Kome iznajmiti stan?

Jedno od pitanja koje si budući najmoprimci moraju postaviti je i kome planiraju iznajmiti stan nakon što ga kupe za tu svrhu? U Zagrebu su studenti i mlade obitelji najčešći najmoprimci, stoga se najčešće iznajmljuju stanovi manjih površina odnosno, garsonijere, te dvosobni ili trosobni stanovi. Onima koji planiraju iznajmljivati stan studentima Crozilla savjetuje da traže stanove koji se prodaju u blizini fakulteta, sveučilišnih kampusa ili studentskih domova. Oni koji planiraju izdvojiti nešto manje novca i kupiti nekretninu na rubnim dijelovima grada Crozilla savjetuje da stan bude barem u zoni javnog gradskog prijevoza (idealno bi bilo da je i u zoni tramvaja) jer će se takvi lakše iznajmiti.Top

Visina režija i energetski certifikat

Visina režija mnogim je kupcima i unajmljivačima vrlo bitan kriterij. Stoga, kod kupnje nekretnine za ovu namjenu valja obratiti pozornost na mjesečne troškove koje taj stan zahtijeva. Poželjno je provjeriti to s bivšim vlasnicima te zatražite i energetski certifikat nekretnine kako bi se novi kupci uvjerili u koji energetski razred ona spada.

Opremljenost nekretnine

Nije neobično da u rujnu, kada vlada vrhunac potrage za najmom stanova, iznajmljivači studentima pokušavaju „uvaliti“ loše stanove po „dobrim“ cijenama. No, valja imati na umu da će kvalitetno i funkcionalno opremljen stan prije naći svog podstanara.

Prodaja stanova na Crozilla.com- kako pronaći idealan stan?

Crozilla.com omogućuje svojim korisnicima da, među velikim brojem oglašenih nekretnina, na jednostavan način pronađu stanove za prodaju koji odgovaraju baš njihovim kriterijima.

Već na samoj naslovnici portala korisnik može odabrati željenu vrstu nekretnine (stanovi prodaja), a zatim i točnu lokaciju – županiju, grad ili gradsku četvrt. U sljedećem koraku sustav će prikazati listu rezultata svih stanova za prodaju po navedenim kriterijima. Drugi način je da se, također na naslovnici samo odabere vrsta nekretnine (stanovi prodaja), a nakon toga sustav detaljno vodi do željenog mjesta: korisnik najprije odabire županiju, zatim grad, te kvart po želji.

Rezultatna lista pokazat će sve stanove za prodaju na navedenoj lokaciji. No, korisnici mogu filtrirati rezultate po nizu drugih kriterija kao što su cijena, površina, a zatim i tip stana (apartman, dvoetažni, penthouse, podrum, potkrovlje, prizemlje, suteren ili visoko prizemlje), oprema (balkon, jacuzzi, alarm, kada, klima uređaj, kuhinja, lift, terasa, tuš, vrt, podno grijanje, prilagođenost osobama s invaliditetom, protuprovalna vrata, spremište), izvor grijanja (lož ulje, plin, solarna energija, struja, toplana, centralno grijanje, grijanje na kruta goriva, etažno grijanje), lokacija stana (kuća ili stambena zgrada), parkirališno mjesto (garaža, javni parking, parkirališno mjesto, podzemna garaža), namještenost (namješteno, nenamješteno, polunamješteno) ili orijentacija (istok, jug, jugoistok, jugozapad, sjever, sjeveroistok, sjeverozapad, zapad).

Osim na internetskoj stranici, korisnici portala Crozilla.com nekretnine mogu pretraživati i putem mobilne aplikacije na svojim pametnim telefonima. Aplikacija portala Crozilla.com radi na principu da korisnik odabere vrstu nekretnine, u ovom slučaju „stanovi prodaja“, te željenu lokaciju. Korisnik može odrediti i radijus oko željene lokacije na kojem će sustav prikazati sve stanove za prodaju na tom području. Mobilna aplikacija portala Crozilla.com nudi mogućnost da pretragu suzite i prema kriterijima cijene i površine objekta.

Savjeti za obilazak stana

Nakon što ste pronašli odgovarajući stan u kojem bi željeli stanovati, vrijeme je da ga i uživo pogledate. Naime, mnogi prodavatelji svoje stanove za prodaju predstave u puno boljem svjetlu.

Bez obzira odlučite li se za novogradnju ili za kupnju stana starije gradnje – dodatna ulaganja za renoviranje moguća su u oba slučaja. Portal Crozilla.com donosi nekoliko savjeta na što bi, između ostalog, trebali obratiti pozornost pri obilasku stana kojeg planirate kupiti. S obzirom da u njemu planirate stanovati, objekt i njegova okolina moraju Vam se svidjeti, no uz to je bitno da obratite pozornost i na eventualne dodatne troškove renoviranja stana ili obnavljanja objekta. Već i sam vanjski izgled zgrade može odati da li ćete ubrzo imati i dodatnih ulaganja, a može dosta reći i o kvaliteti stana kojeg ste krenuli pogledati.

Provjerite nedostatke

Pri obilasku stana provjerite ima li u njemu oštećenja od vode (zbog loših instalacija), te ima li vlage i plijesni na zidovima ili stropovima. Provjerite rade li radijatori, slavine u kupaonici, te da li se vrata i prozori mogu lako otvoriti i zatvoriti.

Pozovite stručnog procjenitelja

Ako ste već ozbiljno zainteresirani za kupnju određenog stana, bilo bi dobro kada bi mogli, u društvu stručnog procjenitelja, detaljno pregledati cijelu zgradu, od podruma do krova. Naime, kupnjom stana možda ćete morati sufinancirati i dio sredstava za eventualne troškove cjelokupne zgrade, primjerice popravak stubišta, dvorišta ili krova – ako se ti troškovi ne mogu financirati iz pričuve.

Pozovite stručnog procjenitelja

Ukoliko imate mogućnost, pregledajte i zapisnike sa sjednica stanara zgrade, s obzirom da bi upravo iz tih dokumenata mogli dobiti uvid u neke nedostatke objekta. Kupujete li stan u potkrovlju posebnu pozornost obratite na stanje krovišta, kako bi bili sigurni da ne prokišnjava. Ista je stvar i sa stanjem stolarije.

Provjerite izvor buke

Crozilla Vam savjetuje da obratite pozornost na izvor buke, primjerice prometnicu, prugu ili noćni klub ispod prozora, ili pak glasne susjede. Ako ste u mogućnosti, razgovarajte i sa ostalim sustanarima zgrade, s obzirom da oni najbolje znaju prednosti i nedostatke samog objekta.

Kakav je pogled

Provjerite ima li stan balkon te da li Vam pogled možda zaklanja druga zgrada. Provjerite i pripadaju li stanu garaža ili parkirališno mjesto. Obilazak stana najbolje je dogovoriti tijekom dana kada je većina nedostataka na zgradi i u stanu uočljivija nego noću, no također nije na odmet dogovoriti i drugi obilazak u večernjim satima.

Financiranje vlastitog stana

Rijetki su oni koji kupnju vlastitog stana mogu financirati gotovinom. Kupci su najčešće prisiljeni financirati se dugogodišnjim kreditima na rok otplate od 30 godina.

Mnogi u trenutku kupnje stana imaju idealne financijske uvijete i visoka mjesečna primanja, no globalna kriza koja nas je zadesila naučila nas je da dobro stanje ne mora nužno dugo trajati. Gubitak ili dolazak novih članova obitelji, promjena radnog mjesta ili gubitak posla– okolnosti su koje mogu uzrokovati smanjenje raspoloživog financijskog proračuna nekog domaćinstva.

Već u fazi pripreme za kupnju stana valja imati kvalitetan financijski plan koji treba uključivati planirane izdatke za kupnju nekretnine, kao i sve dodatne troškove koje donosi kupnja stana: plaćanje poreza, agencijske provizije, javnog bilježnika…

Bilo bi poželjno kada bi kupac vlastitim kapitalom mogao pokriti sve dodatne troškove i dio iznosa stana, a da pritom kreditom pokrije ostatak iznosa za kupnju stana. U svakom slučaju, dobro je istražiti postojeće programe financiranja te saznati tko i gdje daje najbolje uvjete za kupnju stana.

Biti dobar susjed

Bez obzira odlučite li se za kupnju kuće ili stana jedno je sigurno: u Vašoj blizini živjet će i Vaši susjedi! Ubrzani tempo života često nam ne dopušta da provodimo dovoljno vremena sa svojom obitelji, a još manje sa susjedima. Bili Vi društveni ili potpuno asocijalni, vrlo je bitno da poznajete svoje susjede i budete s njima u kontaktu.

Ukoliko se selite u novi dio grada ili u Vaše naselje dolaze novi susjedi, Crozilla Vam savjetuje da se upoznate s njima - to je najmanje što možete učiniti, no bitno je da i kasnije ostanete s njima u dobrim odnosima.

Crozilla Vam savjetuje da susjedima kažete sve potrebne informacije - Nove susjede u svom naselju opskrbite informacijama koje bi trebali znati: primjerice o rasporedu odvoza otpada ili vremenu dolasku poštara.

Ne ometajte - Živite li u stambenoj zgradi, dvojnom objektu ili kućama u nizu, Crozilla Vam savjetuje da pokušate biti dobar susjed i ne ometate ostale galamom ili glasnom muzikom, posebno kada oni odmaraju ili spavaju. Poželjno je i ne trčati i lupati po stanu kako ne bi uznemiravali susjede koji žive na katu ispod ili iznad.

Obavijestite ih o planiranim zabavama - Planirate li imati zabavu ili druženje s većim brojem prijatelja, poželjno je obavijestiti susjede o tome i zamoliti ih za razumijevanje ako budete glasni do kasno u noć. Pozvati ih na zabavu također je jedna od opcija.

Riješite nesuglasice - Sve moguće razmirice pokušajte riješiti razgovorom, na miran način, kako bi izbjegli prijavu nadležnim institucijama.

Budite dobar susjed i izvan kuće ili stana. Nepisana pravila postoje i izvan kuće ili stana, kada se radi o vrtu ili parkingu. Kada parkirate svoje vozilo, bilo bi poželjno da pripazite kako njime ne bi zatvorili ulaz u susjedno dvorište ili možda zauzeli više prostora nego je potrebno. Ako imate kućne ljubimce, Crozilla Vam savjetuje da ih držite pod nadzorom kako susjedima ne bi uništavali travnjak ili dvorište. Na zelenilo i cvijeće potrebno je paziti i kada živite u zgradi, a Crozilla savjetuje da cvijeće na balkonima držite u osiguranim posudama iz kojih cvijeće ne može pasti, a iz kojih ujedno ne može niti curiti voda nakon zalijevanja.

Dobrosusjedski su odnosi ključ sigurnosti i Vaše imovine. Dobar susjed pazit će na Vašu nekretninu – kuću ili stan, onda kada Vi to niste u mogućnosti, a dobro je da i Vi uzvratite istom mjerom.