Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Stanovi najam

Map of Croatia
Odaberite područje Hrvatske

Klikni na željeno područje i pronađi

Najnoviji oglasi stanova za najam

NAMJEŠTEN 2-SOBAN STAN SA PARKINGOM I SPREMIŠTEM NA DOBROJ LOKAC
Špansko četverosoban stan za najam
Bužanova, uređen trosoban stan 70 m2
Vinogradska, prekrasan, trosoban stan 90m2, najam
Babonićeva luksuzan četverosoban penthouse
4-S Stan: Split, Trstenik, LJUBIĆEVA ULICA, 1. KAT ! MOGUĆ I URE
Zamet, 65 m2, 2s+db, novo, podno grijanje
Ivanićgradska 60m2 dvosoban stan
Oranice 40m2 4100kn
Gornji Stenjevec 90m2 (Stan u kući)

Kako pronaći odgovarajući stan za najam

Pronaći idealne stanove za najam ponekad je vrlo težak posao koji nerijetko iziskuje mnogo truda i vremena. Želje i zahtjeve najmoprimca, vezane uz izgled i uređenje stana, potrebno je uskladiti s cijenom i lokacijom nekretnine.

Nakon kalkulacije o maksimalnom iznosu mjesečne najamnine, najmoprimac se mora odlučiti i za lokaciju, odnosno za dio grada u kojem želi unajmiti stan. Kada su ti kriteriji određeni vrijeme je za potragu za stanovima za najam na portalu Crozilla.com. Među tisućama oglašenih stanova za iznajmljivanje potrebno je pronaći baš onaj idealni. Specijalizirani portal za oglašavanje nekretnina Crozilla.com svojim korisnicima omogućuje filtriranje ponude stanova prema brojnim kriterijima, kako bi ciljano pronašli baš ono što traže.

Kako pronaći odgovarajući stan za najam

Tražilica nekretnina portala Crozilla.com radi na vrlo jednostavnom principu, a sve što trebate napraviti je već na samoj naslovnici u tražilicu upisati željeno mjesto i vrstu nekretnine, npr. „Zagreb“ i „Stanovi najam“. Drugi način za pretraživanje na portalu Crozilla.com je da se najprije odabere željena rubrika (Stanovi najam), te u drugom koraku županija, zatim željeni grad, te ne koncu i točno određeni dio grada. Odgovarajuće stanove, posjetitelji portala Crozilla.com mogu spremiti u Podsjetnik te ih kasnije opet detaljnije pregledati.

Crozilla svojim korisnicima nudi mogućnost traženja idealnog stana za najam i kada nisu za računalom. Naime, usluga MojAgent alat je koji korisnike putem e-mail poruke obavještava o novoj nekretnini koja zadovoljava njegove prethodno zadane kriterije. MojAgent je osobna tražilica koja na osnovi unesenih kriterija (npr. vrsta nekretnine, cijena, površina, točna lokacija…) pretražuje nekretnine u bazi podataka portala Crozilla.com. Ovaj alat nalazi se u korisničkom sučelju MojZilla, pa ga mogu koristiti samo registrirani korisnici portala za nekretnine Crozilla.com.

Koji tip stana odgovara baš meni?

Dvoetažni stan

Oni koji traže stanove za najam već barem donekle imaju preciznu viziju izgleda i površine prostora u kojem bi željeli boraviti. No, ovisno o količini zahtjeva i ponudi stanova na tržištu, često nije moguće izvesti da baš svi kriteriji budu u potpunosti zadovoljeni. Mnogo je različitih tipova stanova između kojih stanari mogu birati na portalu Crozilla.com, no konačni izbor ipak najčešće pada na nekretninu koja najbolje zadovoljava kriterij cijene i lokacije.

Stanovi za najam: vrsta stana

Na portalu Crozilla.com posjetitelji imaju mogućnosti izabrati ove tipove stanova za iznajmljivanje:apartman, dvoetažni stan, penthouse, stan u potkrovlju, prizemlju ili visokom prizemlju.

Apartman: ovaj tip stana je najčešće sastavni dio objekta poput kuće, stambene zgrade ili hotela, a sastoji se od jedne ili više soba. Najčešće podrazumijeva pojam zasebnog, potpuno opremljenog stana koji se sastoji od kupaonice s toaletom, kuhinje, spavaće i dnevne sobe.

Dvoetažni stan: podrazumijeva stan na dvije etaže, najčešće u stambenoj zgradi. Često se nalazi na katu, a druga razina u potkrovlju.

Penthouse: samostojeći, luksuzni apartman koji se nalazi na zadnjoj etaži objekta.

Stan u potkrovlju: stan koji se nalazi iznad posljednjeg kata kuće ili zgrade, smješten ispod kosih ili zaobljenih ploha krova.

Prizemlje: pod ovim se pojmom podrazumijeva dio građevine, kuće ili zgrade, koji se nalazi iznad podruma, odnosno neposredno na površini uređenog i zaravnatog terena (ispod poda kata ili krova).

Stari ili novi stanovi za najam

Živjeti u starom ili novom stanu može imati svoje pozitivne i negative strane. Stanovi starije gradnje su najčešće smješteni u užim gradskim jezgrama, a najčešće imaju nižu cijenu „kvadrata“ nego novi stanovi. Kod novogradnje je dizajn prilagođen suvremenom načinu života, a za izradu se koriste moderniji materijali. Osim toga, noviji stanovi (za razliku od starih) vrlo često imaju osigurana parkirališna mjesta ili garažu.

Opcije najma

Portal Crozilla.com svojim korisnicima koji traže stanove za najam nudi mogućnost da izaberu između nekoliko opcija:

 • Najam s pravom kupnje: posebna vrsta najma stanova koja najmoprimcima nudi pravo otkupa stana kojeg unajmljuju, a da se pritom sve uplaćene najamnine računaju kao dio iznosa plaćenog za otkup stana. U slučaju najma s pravom kupnje valja računati da je cijena najma često dosta viša od standardnih.
 • Studentski stan: Mnogi iznajmljivači odlučuju iznajmljivati stanove baš ciljano studentima. Takvi su stanovi prilagođeni njihovom načinu života, a najčešće je riječ o garsonijerama ili stanovima s jednom do dvije zasebne spavaće sobe.
 • Tražim cimera: Nije rijedak slučaj da studenti najprije unajme stan, a zatim traže cimere s kojima ih mogu dijeliti. Crozilla nudi mogućnost da korisnici zasebno pregledavaju stanove i po tom kriteriju.

Namještaj i oprema stana

Stan prilagođen osobama s invaliditetom

Na portalu Crozilla.com, možete odabrati stanove za najam baš po vašim kriterijima. Birajte između namještenih, nenamještenih i polunamještenih stanova. Kada govorimo o opremljenosti stanova za iznajmljivanje, portal Crozilla.com nudi mogućnost odabira onih koji imaju nešto od sljedećeg: ADSL, alarm, balkon, Internet, jacuzzi, kablovsku/satelitsku tv, kadu, kamin, klima uređaj, kuhinju, lift, perilicu rublja, perilicu suđa, podno grijanje, protuprovalna vrata, spremište, terasu, tuš, vrt ili su prilagođeni osobama s invaliditetom.

Osim navedenog, portal Crozilla.com nudi mogućnost odabira stana i po tipu grijanja, kao i vrsti objekta u kojem se stan nalazi (kuća ili stambena zgrada). Jedan od kriterija pretrage može biti i vrsta parkinga, primjerice parkirališno mjesto, garaža, podzemna garaža ili javni parking.

Kakav stan za najam si mogu priuštiti

Ovisno o mnogim kriterijima poput površine, lokacije, uređenosti… stanovi za najam mogu imati različite cijene po kojima se iznajmljuju. Prije konačne odluke o najmu određenog stana bitno je imati uvid u cijene najma stanova na tržištu, osobito za lokaciju na kojoj se želi unajmiti stan.

Pri kalkulaciji oko iznosa mjesečnih izdataka za stanarinu, vrlo je bitno, osim cijene najma, uzeti u obzir dodatne troškove poput onih za komunalije, struju ili grijanje, a njihov ukupni zbroj ne bi trebao prelaziti jednu trećinu mjesečnih neto prihoda.

Cijene najma stanova

Crozilla svojim korisnicima savjetuje da zbroje sve prethodno navedene troškove režija i stanarine. Tom zbroju valja pribrojati ostale mjesečne izdatke poput onih za hranu, mobitel, automobil, osiguranje, Internet te neke druge individualne troškove, zatim ukupni dobiveni zbroj treba oduzeti od neto mjesečnih prihoda – dobiveni rezultat preostala je svota novca s kojom bi se trebalo raspolagati ostatak mjeseca. No, uvijek valja računati i na druge, neplanirane izdatke poput onih za odmor ili darove obitelji i prijateljima. Pri odabiru stana kojeg biste željeli iznajmiti dobro iskalkulirajte mjesečna primanja i moguće troškove kako ne biste živjeli u stanu kojeg si jedva možete priuštiti. Na koncu valja dobro razmisliti želite li sav novac potrošiti za najam stana i režije ili biste radije uštedjeli barem nešto novca i za hitne slučajeve?

Najam stana s agencijom ili bez nje?

Mnogi imaju učestalu dvojbu oko odluke trebaju li prilikom najma stana angažirati agenciju za posredovanje u prometu nekretninama ili taj posao odraditi samostalno.

Koristeći usluge agencije za nekretnine najmoprimac može izgubiti tek svotu novca za plaćanje agencijske provizije koja je najčešće u visini jedne mjesečne rate za najamninu.

Angažiranje agencije za nekretnine može uštedjeti mnogo živaca i vremena, a između ostalog donosi ove prednosti:

 • agencija može najmoprimcu pokazati stan u terminu koji mu odgovara, što s vlasnicima nekretnina često nije moguće
 • ušteda vremena provedenog pretraživajući brojne oglase stanova s netočnim ili nepotpunim informacijama
 • rješavanje pravnih zavrzlama
 • prijenos režija na najmoprimca
 • izrada ugovora za najam željenog stana…

Kontaktirajte vlasnika ili agenciju za nekretnine

Pretražujući oglase za najam stanova, izbor se najčešće suzi na tek nekoliko onih koji odgovaraju kriterijima najmoprimca. U tom slučaju potrebno je, za više informacija o nekretnini, telefonom ili e-mailom, kontaktirati oglašivača: vlasnika stana ili agenciju za nekretnine putem koje se on iznajmljuje.

Crozilla donosi neke od bitnijih podataka koje bi trebali doznati prije obilaska nekretnine:

 • točnu adresu stana, lokaciju, ID oglasa – kako bi precizno znali o kojoj nekretnini se radi i gdje se ona točno nalazi
 • kontakt vezan uz oglas – ukoliko kontaktirate putem e-maila, zatražite i broj telefona
 • vrijeme u koje bi se moglo pogledati stan
 • vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi saznati smiju li ih držati u stanu
 • kako je stan opremljen, da li je namješten, ima li perilicu rublja…

Obilazak stana, na što treba paziti

Prije svake kupnje ili najma stana Crozilla Vam savjetuje da ga svakako odete pogledati uživo. Fotografije u oglasima nisu uvijek realni pokazatelji trenutnog stanja.

Lokacija, cijena i površina nekretnine ključni su faktori kod kupnje ili najma stana. Kada se ti kriteriji zadovolje, na red dolazi ostalo poput funkcionalnosti i uređenja nekretnine. Prilikom traženja stana za kupnju ili najam bitno je saznati što više informacija o nekretnini kako bi se lakše donijela ispravna odluka.

Pronađete li na Crozilla.com stan koji odgovara Vašim kriterijima poput cijene, površine i lokacije, pokušajte o njemu dobiti još više informacija prilikom telefonskog kontakta s prodavateljem. Odlučite li se nakon toga otići pogledat stan uživo, mnogo je stvari na koje pritom morate paziti, a Crozilla Vam donosi neke od njih, stoga valja provjeriti sljedeće:

 • Broj i raspored soba u stanu, te površinu pojedinih prostorija.
 • Da li je stan namješten te kako su opremljene pojedine prostorije poput kuhinje i kupaonice (postoji li u stanu perilica za suđe ili rublje, glačalo, pećnica…)?
 • Pripadaju li stanu garaža ili parkirno mjesto, te da li je i njihovo korištenje uključeno u iznos najamnine?
 • Postoje li u zgradi zajedničke prostorije koje bi se mogle koristiti (npr. šupa, garaža ili tavan)?
 • Koliko iznose prosječne mjesečne režije? Mora li podstanar mora plaćati pričuvu?
 • Kojem energetskom razredu pripada zgrada?
 • Koje je godine zgrada izgrađena (da li je riječ o novogradnji ili zgradi starije gradnje)?
 • Ima li stan grijanje, te kakav je sustav grijanja?
 • Ima li stan vrt, balkon ili terasu, te koje su površine?
 • U kakvom je stanju stan? Da li ga je potrebno renovirati ili možda tek popraviti sitne nedostatke kako bi se u njemu moglo živjeti?
 • Ima li zgrada lift? To je bitno saznati posebno ako se stan nalazi na jednom od viših katova.
 • Da li je dopušteno držanje kućnih ljubimaca u stanu?

Lokacija stana:

 • Na kakvoj se lokaciji nalazi stan? Da li je u blizini javnog gradskog prijevoza?
 • Da li je objektu moguće pristupiti automobilom?
 • Kolika je udaljenost od trgovačkih centara ili trgovina prehrambenim proizvodima?
 • Ako imate djecu saznajte kolika je udaljenost do najbliže škole, vrtića ili dječjeg igrališta?
 • Saznajte i gdje živi vlasnik stana.
 • Saznajte i koje obaveze možete dobiti uz najam stana (čišćenje stubišta, snijega ili zajedničkih prostorija)?
 • Ukoliko planirate unajmiti stan na duži period saznajte odgovara li to i vlasniku te namjerava li on prodati stan u bližoj budućnosti ili možda namjerava useliti u njega?

Ugovor o najmu stana

Prije početka najma stana najmoprimac i najmodavac potpisuju ugovor o najmu kojim se definiraju sva prava i obveze obiju ugovornih strana.

Obavezne stavke Ugovora o najmu kojim se uređuju međusobni odnosi ugovornih strana definirane su i Zakonom o najmu. Crozilla Vam donosi koje bi stavke trebao sadržavati Ugovor o najmu stana:

Ugovor o najmu stana
 • Navedene moraju biti ugovorne strane, ali i podaci o osobama koje će zajedno s najmoprimcem dijeliti stan;
 • treba se navesti opis stana, odnosno onog dijela koji se daje u zakup;
 • visina stanarine kao i ostali troškovi vezani uz stanovanje, te način njihova plaćanja;
 • Crozilla Vam savjetuje da definirate plaćanje režijskih troškova - što je sve obveza najmodavca, a što je obveza najmoprimca;
 • razdoblje trajanja ugovora, odnosno najma stana;
 • bitno je navesti i odredbe vezane uz održavanje stana, kao i one o uporabi zajedničkih prostorija, zemljišta i ostalih dijelova koje pripadaju zgradi. Crozilla Vam savjetuje da definirate i obveze poput primjerice čišćenja i održavanja zgrade i okućnice;
 • potrebno je definirati i odredbe o primopredaji stana. Kao sastavni prilog Ugovora o najmu najmodavac i najmoprimac bi trebali napraviti i Zapisnik u vrijeme predaje nekretnine, a Crozilla Vam savjetuje da u njemu navedete sve fizičke i tehničke nedostatke u stanu.

Što učiniti prije preseljenja u novi stan

Preseljenje u novi stan može biti izrazito stresan posao, no dobra organizacija može uštedjeti mnogo živaca i vremena.

Prije svega, Crozilla Vam savjetuje da prije preseljenja u novi stan na vrijeme najavite raskid postojećeg ugovora o najmu, a zatim i da pravovremeno odjavite sve režije koje u starom stanu glase na Vaše ime.
Prije preseljenja u novi stan na vrijeme obavite sljedeće:

 • Angažirajte tvrtku za selidbe - Svi oni koji nisu u mogućnosti sami organizirati posao preseljenja stvari i namještaja iz starog u novi stan, trebali bi na vrijeme pronaći i angažirati tvrtku za selidbe. Angažman tvrtki specijaliziranih za selidbe posebno je dobrodošao kad je riječ o selidbama u drugu zemlju ili drugi grad.
 • Pakiranje stvari - Odlučite li se angažirati tvrtku za selidbe, svakako se dogovorite i tko će pakirati stvari, no Crozilla Vam savjetuje da one najvažnije poput dokumenata, lijekova, novca ili vrijednog nakita uvijek pakirate sami.
 • Nabavite vreće i kartonske kutije - Ukoliko se odlučite posao preseljenja odraditi sami Crozilla Vam savjetuje da se na vrijeme, prije početka pakiranja, opremite kartonskim kutijama i vrećama u koje ćete pakirati stvari. Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro nabaviti i posebne vrećice ispunjene mjehurićima zraka kako bi zaštitili predmete osjetljive na lom.

Više informacija i detalja za uspješniju selidbu Crozilla donosi u rubrici Selidbe.
http://savjeti.crozilla.com/sve-za-dom/selidbe.html

Preseljenje u novi stan