Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Poslovni prostori

Pronađite razne vrste poslovnih prostora

Na Crozilla.com pronađite odgovarajuće nekretnine za Vaše poslovanje, bez obzira radi li se o uredskim prostorijama, ordinacijama, lokalima, skladištima ili gastronomskim objektima. Svaka branša ima svoje zahtjeve pa tako i posebnu uslugu, te najčešće i određenu vrstu objekta koja će odgovarati poslovanju.

Više o poslovnim prostorima

Cijene poslovnih prostora

Cijene poslovnih prostora


Cijene poslovnih prostora različite su ovisno o opremi, lokaciji, uređenosti, ali i ovisno o njihovoj namjeni, odnosno vrsti poslovanja koja će se u njima odvijati.

Više
Porastao interes stranaca za poslovnim prostorima

Porastao interes stranaca za poslovnim prostorima

Domaći i strani potencijalni kupci pokazuju interes za najam i kupnju različitih vrsta poslovnih prostora, a Zagreb i područja uz more najviše ih zanimaju.

Više
Poslovni prostor u vlastitom domu

Poslovni prostor u vlastitom domu

Mnogo je vrsta poslova koji omogućuju rad iz vlastitog doma. Ured u vlastitom domu ima svojih prednosti, a Crozilla.com donosi neke od njih..

Više

Pronađite poslovne prostore jednostavno na Crozilla.com

Vlasnik ste tvrtke, planirate preseliti svoju tvrtku ili pak tražite novu proizvodnu halu za Vaš pogon?

Tražite li ured, skladište, halu, ordinaciju, lokal, hotel, gastronomski objekt ili neku drugu vrstu poslovnih prostora za prodaju ili najam, na oglasniku Crozilla.com na pravom ste mjestu.

Pretraživajući oglase za prodaju ili najam poslovnih prostora na Crozilla.com možete pronaći mnogo informacija o svakom pojedinom objektu. Fotografije su dodatan plus jer njihovim pregledavanjem možete odmah vidjeti odgovara li neki poslovni prostor Vašim potrebama.

Ako i niste pronašli odgovarajuću nekretninu, na Crozilla.com možete jednostavno, putem opcije MojAgent, spremiti svoje pretrage i biti obaviješteni putem e-maila kada se pojave nove ponude koje odgovaraju vašim kriterijima. Usluga MojAgent oglasnika Crozilla.com na taj način već godinama štedi dragocjeno vrijeme i korisnicima olakšava potragu za željenim nekretninama za najam ili prodaju.

Teme

1. Kako odabrati pravu lokaciju za poslovni prostor

Lokacija je vrlo bitan faktor kada su poslovni prostori u pitanju. Odabir dobre ili loše lokacije može uvelike utjecati na poslovanje i djelatnost koja će se obavljati u nekom lokalu, skladištu, uredu, restoranu, salonu, ordinaciji ili drugom poslovnom prostoru.
Stoga je prije kupnje ili najma nekog poslovnog prostora bitno uzeti dovoljno vremena, odlučiti se za pravu lokaciju i pretražiti ponudu na Crozilla.com.
Lokaciju bi trebalo pomno odabrati jer bi njezin krivi odabir ponekad mogao imati utjecaj i na visinu troškova, ali bi mogao utjecati i na poslovanje tvrtke ili obrta koji rade u njemu.

Kada je riječ o lokaciji poslovnog prostora, izrazito je bitno „uskladiti“ ju s djelatnošću koja će se obavljati (proizvodnja ili pružanje usluga?). Primjerice, objekti namijenjeni maloprodaji trebali bi biti na lokaciji na kojoj se kreće mnogo ljudi, poput središta gradova, trgovačkih centara, blizine liječničkih ordinacija, robnih kuća… Za takve lokacije bitna je i blizina javnog gradskog prijevoza kao i mogućnost parkinga.
Kada je riječ o kupnji ili najmu skladišta, za njihovu je lokaciju bitno da se nalazi u blizini bitnih prometnica i izvan središta gradova kako bi pristup teretnim vozilima za prijevoz robe bio što lakši.

Kod izbora lokacije za kupnju ili najam poslovnih prostora dobro je razmisliti o sljedećim faktorima:

Pristup poslovnom prostoru

Prije najma ili kupnje poslovnog prostora bitno je provjeriti kakva je prometna povezanost s objektom? Da li je pristup vozilima jednostavan klijentima, kupcima, dobavljačima i djelatnicima? Da li su parkirališna mjesta osigurana? Nalazi li se objekt u domeni javnog gradskog prijevoza?

Naselje i stanovnici

Poslovanje neke tvrtke ili obrta može ovisiti i stanovništvu u mjestu u kojem se nalazi. Stoga je dobro obratiti pozornost na veličinu naselja, ali ponekad i kupovnu moć građana u okolici. Primjerice, elitni restorani ili dućani često će biti smješteni u skupim, elitnim naseljima ili zgradama.

Izgradnja i rekonstrukcija zgrade, ulice ili naselja

Prije kupnje ili najma ureda, ordinacija, lokala, skladišta, hotela ili gastronomskih objekata poželjno je informirati se o planiranim građevinskim radovima na samom objektu, ali i u njegovoj okolici: na okolnim zgradama ili pristupnim cestama. Građevinska skela i strojevi, gradilište ili nemogućnost prilaska automobilom, kao i otežana prohodnost pješacima, ometati će sve one koji žele pristupiti prostoru.

Konkurencija

Ovisno o vrsti poslovanja, poželjno je provjeriti koje se sve tvrtke i obrti nalaze u blizini željenog poslovnog prostora, također nije na odmet provjeriti što se sve planira otvoriti u okolici.

Informacije iz susjedstva

Ukoliko se ukaže prilika, dobro je stupiti u kontakt s prethodnim stanarima i razgovarati s njima o mogućim problemima i nedostacima vezanima uz poslovni prostor. Slične se informacije ponekad mogu dobiti i u obližnjim lokalima.

2. Planiranje izgleda poslovnog prostora

Ovisno o vrsti poslovanja, poslovnim planovima ili projektima, mogućnosti za uređenje poslovnih prostora značajno variraju. Različite vrste poslovnih prostora - uredi, ordinacije, lokali, skladišta, proizvodni pogodni, gastronomski objekti - zahtijevaju i različite načine uređenja, različite instalacije i uređaje, ali ponekad i potpuno različite objekte.

Značajke i izgled poslovnih objekata

Prilikom uređenja različitih vrsta poslovnih prostora bitno je zadovoljiti kriterij funkcionalnosti, a tek nakon toga estetski izgled interijera.

Prilikom odabira odgovarajućeg poslovnog prostora za neku djelatnost treba obratiti pozornost i na vrstu i izgled objekta. Od sektora do sektora zahtjevi za uređenje poslovnih prostora znatno se razlikuju. Tako će primjerice tvrtke u IT sektoru zahtijevati moderniju infrastrukturu, one koje svakodnevno primaju stranke posebnu će pozornost staviti na estetiku, dok će određene liječničke ordinacije ili saloni ljepote paziti na posebnu opremu i mogućnost njihove instalacije.

Pri pronalasku i uređenju idealnog poslovnog prostora za najam ili prodaju, potrebno je obratiti pozornost na sljedeće stavke:

 • sanitarni čvor
 • sanitarne instalacije
 • telefonske i računalne instalacije
 • električne instalacije
 • parkiralište (za vozni park tvrtke, djelatnike, poslovne klijente ili kupce)
 • veličina prostorija
 • skladište
 • kuhinja
 • ventilacija, klima, grijanje
 • izlog
 • pristupačnost
 • vanjski prostor

Boje, osvjetljenje, raspored, biljke, čistoća – samo su neki od faktora koji mogu utjecati i na ljude koji borave u nekom prostoru. Ugodna atmosfera u uredu ili nekom drugom poslovnom prostoru može imati velik utjecaj i na produktivnost i motiviranost djelatnika, stoga mu je bitno posvetiti posebnu pozornost.

3. Kako pronaći odgovarajući poslovni prostor?

Uz dobru poslovnu ideju i dovoljno novca za početak, potrebno je još samo pronaći idealan poslovni prostor u kojem će se ostvariti poslovni uspjesi. Uz savjete koje donosi oglasnik Crozilla.com brzo i jednostavno pronađite idealan lokal, hotel, ured, ordinaciju, gastronomski objekt, skladište...

Mnogo je načina za pronalazak poslovnog prostora za kupnju ili najam: putem internetskih oglasnika za nekretnine poput Crozilla.com, putem novina, „usmenom predajom“…

Najbolji načini za pronalazak odgovarajućeg poslovnog prostora

Pretraživanje oglasa na Crozilla.com

Putem oglasnika za prodaju i najam nekretnina Crozilla.com oglašeno je mnogo poslovnih prostora. Iz ponude je moguće izdvojiti urede, ordinacije, skladišta, hotele, lokale, gastronomske objekte, a dobivene rezultate moguće je naknadno filtrirati prema cijeni, površini, broju parkirališnih mjesta te vrsti oglasa (prodaja ili najam). Navedeni su objekti i dodatno podijeljeni prema vrsti, tako da korisnici oglasnika Crozilla.com imaju mogućnost još detaljnije filtracije, primjerice, traže li gastronomski objekt za prodaju ili najam, mogu odabrati žele li pogledati ponudu prostora kao što su cafe-bar , diskoteka/klub, gostiona, pansion ili restoran.

Oglašivači na Crozilla.com imaju mogućnost unijeti veliku količinu informacija u svaki pojedini oglas, kako bi potencijalni kupci ili najmoprimci mogli stvoriti što bolju i vjerodostojniju sliku o poslovnom prostoru koji je na tržištu.

Putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com moguće je odabrati sljedeće poslovne prostore za prodaju ili najam:

 • uredi - atelje, studio, ordinacija, ured
 • lokali - caffe bar, dućan, izložbeni prostor, kiosk, maloprodaja, prodajni prostor, samoposluga, ostalo
 • skladišta/hale - garaža, hala, hladnjača, industrijska dvorana, izložbeni prostor, radionica, skladišni prostor, špedicijsko skladište, ostalo
 • gastronomski objekti - cafe bar, diskoteka/klub, gostiona, pansion, restoran, ostalo
 • hoteli

Opcija Moj Agent na Crozilla.com

Ukoliko na Crozilla.com niste pronašli baš onaj poslovni prostor kakav ste željeli, tu potraga još uvijek ne prestaje. U tom slučaju najbolja opcija je usluga MojAgent. Naime, aktivacijom usluge Moj Agent na Crozilla.com, korisnik navodi sve kriterije koje traži za svoj poslovni prostor, primjerice cijenu, lokaciju, površinu, a svi novi oglasi koji se objave na Crozilla.com i odgovaraju tim kriterijima, korisniku će doći na e-mail. Korisnik također ima mogućnost navesti želi li da ga kontaktiraju agencije za nekretnine koje u svojoj ponudi imaju neke od poslovnih prostora koji bi mu odgovarali.

Raspitajte se

Crozilla.com savjetuje da u svoju potragu za poslovnim prostorima uključite i prijatelje, rodbinu i poznanike. Što je više ljudi, direktno ili indirektno, uključeno u vašu potragu, to je veća vjerojatnost da ćete pronaći prostor po želji.

Želite li unajmiti ili kupiti poslovni prostor u određenom dijelu grada ili ulici, dobro je i raspitati se na licu mjesta. Pitajte susjede prodaje li se ili iznajmljuje neki prostor na lokaciji koja vam odgovara.

Na licu mjesta

Obiđite dio grada ili ulicu u kojoj biste željeli poslovati, obratite pozornost na slobodne poslovne prostore, možda baš na nekom od njih stoji natpis da se prodaje ili daje u najam.

Kontaktirajte agenciju za nekretnine

Svi koji nemaju vremena niti volje upuštati se u posao traženja idealnog poslovnog prostora, mogu zatražiti pomoć stručnjaka i angažirati agenciju za posredovanje u prometu nekretninama koji će stručno odraditi svoj posao.

Što kada ste pronašli nekretninu?

 • Kada pronađete odgovarajući poslovni prostor, Crozilla.com savjetuje da prikupite što više informacija o njemu. Na taj način možete biti i na boljoj poziciji kod pregovaranja oko cijene.
 • Ukoliko je moguće, pokušajte saznati cijene poslovnih prostora koji su prodani ili iznajmljeni u blizini.
 • Prije sklapanja ugovora o najmu poželjno je, ukoliko je moguće, od nadležnih institucija dobiti informaciju o planiranim građevinskim aktivnostima u neposrednoj blizini objekta kako kasnije ne bi došlo do neugodnih iznenađenja. Naime, gradilište koje priječi prilaz nekom poslovnom prostoru može negativno utjecati i na njegovo poslovanje.
 • Najam poslovnog prostora, može biti rizik, baš poput kupnje. Kod unajmljivanja poslovnog prostora dobro je razmisliti o razdoblju najma, kako ugovor ne bi prestao važiti kada se posao dobro uhoda. Svakako treba biti oprezan pri potpisivanju ugovora, kako ga vlasnik ne bi raskinuo prijevremeno što bi moglo biti na štetu najmoprimca.
 • Ukoliko poslovni prostor zahtjeva velika dodatna ulaganja za renoviranje i preinake poželjno je s vlasnikom dogovoriti tko i u kolikoj mjeri snosi troškove.

4. Savjeti za obilazak poslovnih prostora

Baš kao i sve druge nekretnine, prije kupnje ili najma, poslovne prostore potrebno je obići, provjeriti stanje u kojem se nalaze, te ako je moguće, s vlasnicima ili agentima za nekretnine pokušati pregovarati o njihovoj cijeni.
Crozilla savjetuje i da saznate visinu redovnih mjesečnih troškova, popis imovine koja se koristi u sklopu poslovnog prostora, te koja oprema mu pripada i slično.

Na što je potrebno obratiti pozornost prilikom obilaska poslovnog prostora:

 • Pri obilasku nekretnine dobro provjerite sve moguće nedostatke i oštećenja. Ukoliko je moguće povedite još nekoga sa sobom kako bi prostor bio temeljitije pregledan
 • Provjerite odgovara li veličina prostorija i njihov raspored potrebama vašeg poslovanja.
 • Imajte da umu da prazne prostorije izgledaju prividno veće, stoga ih izmjerite kako bi vidjeli stane li sav vaš namještaj u njih
 • Da li je prostor prilagođen potrebama vašeg poslovanja? Ovisno o poslu kojim se planirate baviti u nekom prostoru, potrebne su različite prilagodbe. Provjerite koliko naknadnih građevinskih zahvata je potrebo izvesti i kolika su ulaganja isplativa
 • Ukoliko poslovni prostor kojeg želite unajmiti nije u potpunosti prilagođen potrebama vašeg poslovanja provjerite s vlasnikom o mogućnostima većih preinaka
 • Obratite pozornost na moguće tehničke zahtjeve, kao što su internetske veze, telefonija, struja, voda, ventilacija, osvjetljenje, toplinska i zvučna izolacija te sve druge instalacije koje su potrebne.
 • Kakav je pristup objektu? Ima li osiguran parking? Da li je prostor u domeni javnog gradskog prijevoza?
 • Postoji li minimalno trajanje zakupa? Kako ugovor ne bi bio raskinut nakon što se obave sve potrebne izmjene na objektu
 • Da li je u planu proširenje prostora?
 • Ima li dovoljno mjesta za izlog ili za vanjsku reklamu?
 • Ima li prostor dovoljno veliko skladište?
 • Kako se u prosjeku kreću režije?

Preseljenje svoje tvrtke isplanirajte do detalja

Pri selidbi tvrtke na drugu lokaciju valja misliti na mnogo različitih stvari kako bi i nakon preseljenja sve moglo teći kako treba, ključ je, naravno, u dobroj organizaciji.

Crozilla donosi savjete koji bi mogli pomoći da proces preseljenja prođe što jednostavnije.

Kako započeti proces preseljenja?

Iako se ponekad čini da je male tvrtke jednostavno preseliti, potrebna je dobra organizacija da se proces preseljenja obavi profesionalno, bez obzira na veličinu tvrtke.

Ono što morate imati na umu prije procesa selidbe je da biste trebali:

 • obavijestiti djelatnike o planiranom preseljenju
 • kontaktirati tvrtke za selidbu
 • nabaviti kutije za premještanje stvari
 • napraviti plan preseljenja i organizirati djelatnike i rad tvrtke u vrijeme preseljenja kako ne bi došlo do većih gubitaka

Obavijest o selidbi

Preseljenje neke tvrtke na drugu lokaciju može utjecati na djelatnike, partnere ili dobavljače, posebno ako je riječ o selidbi u drugi grad. U svakom slučaju, bitno je, najprije djelatnike, pa onda sve ostale, obavijestiti o selidbi. Nova lokacija možda neće odgovarati svim djelatnicima stoga je iznimno bitno obavijestiti ih o tome kako bi imali dovoljno vremena potražiti novi posao ili stan na novoj lokaciji.

Obavijest o novoj adresi, posebno ako je riječ o promjeni sjedišta tvrtke, potrebno je poslati i nadležnim institucijama, bankama, dobavljačima i kupcima poslovnim partnerima i drugim tijelima.

Tvrtke za selidbe

Iako će vjerojatno svi djelatnici biti uključeni u proces selidbe, poželjno je angažirati i tvrtke specijalizirane za taj posao, posebno kada je riječ o selidbi velikih tvrtki. Djelatnici mogu spakirati svoje stvari, računala ili druge radne alate, te ako su u mogućnosti, i razmontirati i dio uredskog namještaja.

Crozilla savjetuje da na vrijeme zatražite ponude različitih tvrtki za selidbe, te dobro proučite koje usluge nude u cijeni.
Crozilla savjetuje i osiguranje imovine za slučaj da preseljenje ne protekne „po planu“.

Nabavite kutije za pakiranje

Prije preseljenja na novu lokaciju dobro je opremiti se kutijama kako bi premještanje robe i alata proteklo što jednostavnije.