Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Pretraga stanova u novogradnji


Stanovi u novogradnji

Velik broj kupaca koji želi riješiti svoje stambeno pitanje dvoumi se između nekretnina stare i novije gradnje.

Slika novog stana, novogradnja

Mogućnosti su brojne, a pri kupnji starijih stanova kupci računaju na nižu cijenu, no pritom moraju računati i na dodatne troškove za adaptaciju, dok kod novogradnje kupci u pravilu ne bi trebali u startu dodatno ulagati u popravke i renoviranje nekretnine.

Odluče li kupiti nekretninu starije gradnje, kupci mogu pronaći stare derutne stanove na dobrim lokacijama, no pritom valja računati na dodatne financijske izdatke potrebne za renoviranje i potpunu adaptaciju objekta.

Stanovi starije gradnje ne moraju nužno biti u lošem stanju, mnogi od njih zahtijevaju manje preinake i renoviranje. No, u većini slučajeva, njihovi se kupci odlučuju na adaptaciju prije useljenja, a u tom slučaju najčešće je riječ o promjeni sanitarija, instalacija, a nerijetko i kuhinje.

Kupiti novi stan, počistiti prašinu i podove, oprati kuhinju i kupaonicu i na kraju ostaje još samo unijeti namještaj – ovako nekako izgleda idealan proces useljenja u novi stan. Pri kupnji novogradnje, proces useljenja i trebao bi teći upravo tako.

Prednosti kupnje stanova u novogradnji

Ukoliko se dvoumite između kupnje nekretnine starije i novije gradnje, oglasnik Crozilla.com donosi neke od prednosti kupnje novogradnje:

Garancija na kvalitetu objekta

Prije dolaska krize potražnja za nekretninama je bila izrazito velika, gradilo se izrazito mnogo, a da je pritom kvaliteta izgradnje stavljena u drugi plan. Nekvalitetno građene nekretnine nerijetko su prodavane po dosta visokim cijenama, a nedugo nakon useljenja znale su pokazati svoje pravo lice. U takvim su slučajevima njihovi vlasnici vrlo često bili prisiljeni na dodatna ulaganja u obnovu nekretnine. Takvi su slučajevi ostavili „ljagu“ na novogradnji, stoga su joj kupci prilazili s dozom straha.

Danas je situacija drugačija, te je novogradnja (najčešće) opet sinonim za kvalitetu, a kupci nekretnina se mogu osigurati od takvih izvanrednih troškova, te od prodavatelja mogu dobiti garanciju za nekretninu koju kupuju.

Energetska učinkovitost

Novije nekretnine najčešće su građene kvalitetnim i modernim materijalima koji omogućuju veću energetsku učinkovitost, a na taj se način smanjuju i troškovi održavanja zgrade, ali i plaćanje režijskih troškova za grijanje ili hlađenje pojedinih stanova.

Odvojena brojila

Stanovi u zgradama u novogradnji imaju odvojena brojila, stoga stanari mogu utjecati na vlastitu potrošnju, te na taj način uštedjeti i na plaćanju mjesečnih režija.

Čisti papiri

Nesređena papirologija učestala je boljka nekretnina starije gradnje, dok je rijetka kod novogradnje. Vlasnički list, građevinska i uporabna dozvola izrazito su bitni dokumenti pri kupnji nekretnina. Osim za kupoprodaju stana, čista i uredna dokumentacija vrlo je bitna i kod upisa u gruntovnicu, kao i primjerice kod podizanja kredita.

Osigurana parkirališna mjesta

Na dobrim lokacijama kao što su primjerice stare gradske jezgre te šira središta gradova najčešće su smještene nekretnine starije gradnje. No, pritom valja računati kako se na lokacijama poput tih vrlo često javljaju problemi s nedostatkom parkinga. Kupci stanova u novogradnji lišeni su takvih problema, te imaju osigurana parkirališna mjesta ili garaže za svoja vozila.

Prilagodba prostora prema potrebama stanara

Pri izgradnji novih nekretnina koriste se moderni materijali, a prostor se može prilagoditi potrebama stanara. Tako kupci još neizgrađenih stanova u novogradnji, mogu prilagoditi prostor svojim zahtjevima i potrebama dok je nekretnina još uvijek u fazi izgradnje, a po završetku će dobiti nekretninu krojenu po njihovom mjeri.

Novi stan kao investicija

Mnogi građani odlučuju se kupiti nekretninu koja s vremenom može isplatiti sama sebe. Tako se nerijetko kupuju stanovi koje njihovi vlasnici daju u najam. Stanovi u novogradnji mogu se odmah nakon kupnje dati u najam jer ih nije potrebno nanovo preuređivati ili adaptirati.