Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Nekretnine za najam

Nekretnine za najam

Oglasnik Crozilla donosi najbolje savjete o najmu nekretnina

Brojni građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje nalaze se u dilemi trebaju li kupiti ili unajmiti kuću ili stan. Ovisno o potrebama, financijskim mogućnostima, željama i nizu drugih faktora, obje opcije mogu biti dobar izbor.

Najam nekretnina ima svojih prednosti pred kupnjom. Jedna od osnovnih prednosti je to što je financijski manje zahtjevan. Najmoprimci najčešće izdvajaju manje novaca za mjesečnu najamninu nego za ratu kredita nekretnine koju kupuju. Uštede se očituju i na drugim poljima, naime, unajmljivači su najčešće "oslobođeni" plaćanja velikih zahvata na nekretnini poput curenja krova, izmjene stolarije, podova ili sanitarija - što je najčešće obveza vlasnika nekretnine.
Crozilla Vam donosi kakve se sve nekretnine mogu iznajmiti, koje su prednosti ili nedostatci najma nekretnina, te mnoge druge informacije o najmu kuća i stanova.

Teme

1. Koje vrste nekretnina za najam najčešće dolaze u obzir?

Postoje razne vrste nekretnina koje se mogu iznajmljivati, a najčešće su to stanovi, kuće i sobe

Stan:

Daleko češće od drugih nekretnina iznajmljuju se stanovi.
Stanovi za najamna oglasniku za nekretnine Crozilla.com dostupni su u svim veličinama - od malih garsonijera ili studija za samce ili studente, do prostranih stanova s mnogo prostorija u kojem mogu stanovati cijele obitelji. Stanovi se mogu unajmiti po cijelom gradu, no odabir lokacije stana za najam ovisi o osobnim zahtjevima i potrebama svakog pojedinog najmoprimca. Tako će studenti tražiti stanove za najam u blizini studentskih domova ili fakulteta. Drugima će prioriteti biti blizina radnog mjesta, dok će oni koju su željni prirode i mira unajmljivati stanove na periferiji ili sasvim izvan grada.

Razlikovati možemo nekoliko vrsta stanova za najam:

 • Dvoetažni stan se proteže na dvije etaže unutar zgrade ili stambene kuće, a nerijetko je njegova gornja etaža smještena u potkrovlju. Stanovi ove vrste, zbog stepenica nisu pogodni za stanovanje osoba slabije pokretljivosti.
 • Penthouse je veliki stan na gornjem katu stambene zgrade, te zauzima čitavu površinu kata, a najčešće dolazi u "kombinaciji" s velikom terasom na krovu.
 • Podrumski stan nalazi se ispod razine tla, potpuno ukopan u tlo.
 • Suterenski stan se nalazi ispod razine tla, djelomice ukopan u tlo. U zgradama izgrađenima na strmim padinama, izvor svjetla suterenskim se stanovima najčešće nalazi na stražnjoj strani zgrade na kojoj se nerijetko nalazi i terasa.
 • Potkrovlje je, kako mu u sam naziv kaže, prostor koji je smješten ispod ploha krova neke kuće ili zgrade.
 • Garsonijera je vrsta stambene jedinice koja se najčešće sastoji od kuaponice i prostorije koja ima više funkcija: dnevna i spavaća soba te kuhinja.
 • Apartman je manji stan koji se najčešće sastoji od jedne sobe ili pak više soba. Najčešće je to zasebni, potpuno opemljen stan koji se nalazi u kući, zgradi ili hotelu, a sastoji se od kupaonice, kuhinje, dnevne i spavaće sobe.

Kuća:

Iako se stanovi mnogo češće iznajmljuju nego kuće, mnogo je razloga i za njihovo unajmljivanje, poput primjerice potrebe za većim životnim prostorom, kao i spoznaja da je mnogima kupnja kuće za sada ipak, još uvijek, van financijskih okvira.

Postoji nekoliko vrsta kuća koje se mogu razlikovati, Crozilla donosi neke od njih:

 • Obiteljske kuće najučestalije su vrste kuća u Hrvatskoj, pa se takve i najčešće iznajmljuju. Najčešće su smještene na parceli s velikom okućnicom i vrtom što je idealno za obitelji s djecom kao i za vlasnike kućnih ljubimaca.
 • Kuće u nizu su prema podacima Crozilla.com dosta tražene u Zagrebu. Radi se nizu kuća koje su međusobno povezane bočnim zidovima. Kuće u nizu najčešće su smještene u planski dizajniranim naseljima.
 • Dvojni objekt predstavlja dvije kuće koje su međusobno spojene jednom stranom/zidom.
 • Bungalov je niska kuća, prizemnica s jednom ili više soba, najčešće je izgrađena od lakih materijala, a služi za iznajmljivanje u turističke svrhe, te je vrlo često dio turističkog naselja, kampa ili hotela.

Soba:

Najam sobe također je jedna od opcija najma. Sobe najčešće unajmljuju oni koji privremeno borave u nekom mjestu ili gradu. Sobe nerijetko unajmljuju i studenti, no u tom slučaju bitno im je da su smještene u blizini studentskih domova ili menizi u kojima se mogu hraniti.

2. Prednosti i nedostaci najma nekretnina

Najam nekretnina ima svojih, kako pozitivnih, tako i negativnih strana. Oglasnik Crozilla.com u nastavku teksta donosi vam prednosti i nedostatke najma nekretnina.

Fleksibilnost/mobilnost je jedna od primarnih prednosti najma. Naime, brojni su građani zbog posla prisiljeni mijenjati radnu okolinu svakih nekoliko mjeseci, stoga je u tom slučaju najam kuće ili stana idealna opcija. Osim toga, najmoprimac je fleksibilan i po pitanju financijske odgovornosti za velike popravke i renoviranje nekretnine, jer bi takvi izdaci trebali ići na teret vlasnika kuće ili stana (osim, naravno, ako prethodno ugovorom nije drugačije dogovoreno).

Najmoprimci su pošteđeni i velikih izdataka koje kupci nekretnina moraju platiti pri kupnji nekretnine: plaćanje iznosa tražene vrijednosti nekretnine, poreza i slično. Ovisno o ugovoru s najmodavcima, u prvom mjesecu najma kuće ili stana, najmoprimci najčešće moraju platiti dvije mjesečne najamnine – kako bi se vlasnici osigurali kod neplaćanja mjesečne rente, te polog za najam za slučaj da nakon njihova odlaska ostane šteta na nekretnini.

Navedeni su troškovi tek oni koje kupci i najmoprimci u samom startu izdvajaju kod najma ili kupnje kuće ili stana. No, valja imati na umu kako nakon godina i godina plaćanja klasičnih najamnina, najmoprimac neće posjedovati vlastitu nekretninu - za razliku od onih koji se odluče na kupnju.

Osim prednosti, postoje i neki nedostaci posjedovanja vlastite nekretnine. Troškovi života u vlastitom krovu nad glavom ponekad mogu biti veći od očekivanih. Prilikom kupnje kuće ili stana, kupci ponekad ne računaju na dodatne troškove koji se javljaju pri kupnji. Tu je riječ o troškovima poreza, odvjetnika ili agencije za nekretnine, papirologije, uređenja te po potrebi i renoviranja nekretnine. Nadalje, vlastita nekretnina s godinama zahtjeva dodatna ulaganja u vidu sitnijih, ali i krupnih renoviranja ili popravaka. To je posebno slučaj kada je riječ o vlastitoj kući. No, i vlasnicima stanova ponekad se javljaju veliki troškovi koji se ne mogu pokrivati novcima iz pričuve pa ih vlasnici stanova moraju sami plaćati. U tim se slučajevima javlja još jedan problem, naime, vlasnici stanova ponekad ne mogu samostalno donositi odluke o velikim promjenama u zgradama već im je za to potrebna suglasnost i ostalih stanara. Upravo sve to ide u korist najmu nekretnina.

3. Gdje i kako mogu tražiti nekretnine za najam?

Nekretnine za najam u posljednje se vrijeme najčešće pretražuju putem interneta, često na oglasnicima za najam i prodaju nekretnina kao što je Crozilla.com.

Zašto pretraživati na oglasnicima za nekretnine kao što je Crozilla.com?

Donosimo neke od prednosti oglašavanja na specijaliziranim internetskim oglasnicima kao što je Crozilla.com:

 • Sve na jednom mjestu
  Internetski portali imaju mogućnost objave velikog broja nekretnina, ali i velike količine informacija o svakoj pojedinoj nekretnini. Prednost je i mogućnost filtriranja ponude prema željenim kriterijima kao što su cijena, lokacija, površina, broj soba i slično.
 • Fotografije
  Fotografije nekretnina dostupne su u oglasima, tako da svi koji pretražuju oglase već u samom početku mogu eliminirati one nekretnine u kojima ne bi željeli stanovati, bez da moraju gubiti vrijeme kako bi ih pogledali uživo.
 • Slanje upita mailom
  Oglasnici za nekretnine poput Crozilla.com omogućuju korisnicima da putem kontakt forme u svakom pojedinom oglasu pošalju upit oglašivaču te tako i pisanim putem dobiju dodatne informacije koje ih zanimaju.
 • MojAgent
  Usluga MojAgent oglasnika Crozilla.com već dugi niz godina pomaže u pronalasku idealne nekretnine. Naime, njezinom aktivacijom omogućeno je da svi oglasi, prema željenim kriterijima korisnika, pristižu direktno na e-mail. Primjerice, ukoliko korisnik naznači da ga zanimaju stanovi za najam u Zagrebu, do 40 metara kvadratnih, s cijenom do 300 eura – svi novi oglasi na Crozilla.com koji zadovoljavaju naveden kriterije pristizati će na njegovu e-mail adresu.

Klasični način također može funkcionirati

Osim putem interneta, nekretnine za najam mogu se pretraživati i „klasičnim“ putem – u dnevnim i ili tjednim novinama. Ovakav je način potražnje bio uobičajen prije dolaska „internetske ere“, a još uvijek je omiljen kod starije populacije i onih koji se još uvijek ne služe računalima dovoljno dobro.

 • Starija populacija najbolje poznaje oglase u novinama te ih još uvijek smatra jedinim načinom oglašavanja nekretnina, dok su mlađi ipak skloniji pregledavanju internetskih oglasnika. Stoga pri traženju nekretnine za najam nije na odmet prolistati i novine i provjeriti što se tamo nudi, jer nikad se ne zna, možda je upravo netko od onih koji nisu vični služenju internetom oglasio dobru kuću ili stan za najam.
 • Novine su, za razliku od interneta, ograničene količinom informacija o pojedinim nekretninama, a unutar takvih oglasa najčešće su navedeni tek površina, cijena i lokacija, primjerice: „Prodajem stan u Zagrebu površine 50m², cijena 50.000 eura.“

Zatražite pomoć agencije za nekretnine

Ukoliko nemate vremena tražiti idealnu nekretninu za najam, Crozilla.com predlaže da se obratite stručnjacima, agencijama za nekretnine koje će stručno odraditi svoj posao.
Angažirati agenciju za nekretnine pri traženju kuće ili stana za najam posebno je poželjno ukoliko se traži nekretnina u drugom mjestu ili gradu kojeg najmoprimac slabo poznaje. U tom slučaju, agencija može odabrati dobre dijelove grada, a prednost je i ta što je već upoznata sa cijenama i stanjem na tržištu nekretnina na tom području.

„Usmena predaja“

Osim prethodno navedenih, postoje još neki, vrlo učinkoviti načini pronalaska nekretnine za najam: raspitati se kod prijatelja, poznanika ili kod stanovnika u željenom kvartu. Velika je mogućnost da „netko“ poznajte „nekoga“ tko iznajmljuje kuću ili stan.

Društvene mreže i najam nekretnina

Kod traženja nekretnina za najam preporučljivo je i postaviti oglas na društvene mreže. Na Facebooku postoje brojne grupe i stranice namijenjene isključivo ovoj svrsi: traženju cimera ili nekretnina za najam. Za traženje cimera Crozilla predlaže Facebook stranicu Budi moj cimer na kojoj svoje postove objavljuju najčešće studenti koji su u potrazi za cimerom ili za stanom u kojem mogu boraviti.

4. Na što treba obratiti pozornost kod najma nekretnina?

Preseliti se iz unajmljenog stana u drugi ne čini se kao velik problem, no kako bi si uštedjeli vrijeme, novac, ali i živce, potrebno je dobro promisliti i kod odabira nekretnine za najam, te se u konačnici odlučiti za onu koja zadovoljava najviše kriterija nekog najmoprimca. Idealna nekretnina je ona kod koje su zadovoljeni kriteriji lokacije, cijene i površine.

Lokacija

Odabrati pravu lokaciju iznimno je bitno, bilo da se radi o kupnji ili najmu nekretnina. Obično se smatra da je nekretnina na dobroj lokaciji ukoliko je smještena u zoni gradskog prometa (po mogućnosti tramvaja), u središtu grada, u blizini trgovačkih centara, kulturnih ili turističkih znamenitosti ili pak u blizini mora. No, dobra je lokacija ipak za svakog pojedinca nešto drugo, tako će primjerice studentu biti dobra lokacija u blizini fakulteta, drugima u blizini radnog mjesta, mladim obiteljima u blizini vrtića ili škole, ostalima pak, nešto sasvim treće.

Bitno je osim lokacije same nekretnina, obratiti pozornost na okolicu i na susjedstvo. Stoga, Crozilla savjetuje da se prije donošenja odluke o najmu neke nekretnine, najprije promisli o sljedećim pitanjima:

 • Nalazi li se u blizini bučna prometnica?
 • Kakva je prometna povezanost?
 • Nalazi li se nekretnina u zoni javnog gradskog prometa?
 • Ima li nekretnina osiguran parking?
 • Koliko je udaljena od škole, ambulante, trgovine…?
 • Kakvo je susjedstvo i okolina? Nalazi li se nekretnina u blizini bučnih tvorničkih postrojenja, gradilišta…?

Veličina kuće ili stana

Površina stana ili kuće također je bitan faktor kod odabira idealne nekretnine za najam. Poželjno je da nekretnina ima dovoljan broj soba za ugodno stanovanje svih stanara.
Prazne prostorije mogu prividno izgledati veće no što zapravo jesu. Stoga, ukoliko netko unajmljuje nenamješten stan potrebno je provjeriti da li je odgovarajuće veličine kako bi u njega stalo pokućstvo koje će novi stanari donijeti sa sobom.

Ugovor o najmu

Ugovorom o najmu potrebno je definirati sve obveze i prava najmodavca i najmoprimca: od površine i cijene najma nekretnine koja je predmet ugovora, pa sve do načina plaćanja mjesečne najamnine i režija. Poželjno je definirati i obveze obiju ugovornih strana po pitanju plaćanja određenih troškova, otkazni rok, kao i obveze obiju strana kod izlaska najmoprimca iz nekretnine (npr. obaveza čišćenja, krečenja i sli.). Crozilla preporučuje da se na dan preuzimanja nekretnine sastavi zapisnik koji će se smatrati sastavnim dijelom ugovora, a na kojem će biti navedene svi postojeći kvarovi ili oštećenja s kojima je nekretnina preuzeta.

5. Cijene najma nekretnina

Cijene najma razlikuju se od kvarta do kvarta. Najčešće ovise o lokaciji, starosti nekretnine, opremljenosti, uređenju…
Najviše cijene najma u Zagrebu i drugim akademskim središtima najčešće se mogu pronaći u razdoblju najveće potražnje: početkom jeseni, odnosno početkom akademske i školske godine kada brojni đaci i studenti iz drugih gradova dolaze na školovanje.
Stanovi na dobrim lokacijama, poput onih u širem i užem centru grada, u blizini studentskih domova, fakulteta i menzi, kao i oni u domeni javnog gradskog prijevoza obično imaju više cijene.
Najtraženiji su stanovi manjih površina, pa su tako njihove cijene dosta visoke, usporedimo li ih s onima koji imaju i po nekoliko soba.

Osim troškova najamnine valja računati i na troškove plaćanja režija. Ovisno o najmodavcu i dogovoru, ponekad su ti troškovi već uračunati u cijenu najma, dok se ponekad plaćaju mjesečno prema računima.