Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Građevinska zemljišta

Map of Croatia
Odaberite područje Hrvatske

Klikni na željeno područje i pronađi

Najnoviji oglasi građevinskih zemljišta

Šilo, građevinsko zemljište na 70 m od mora
Matulji, Rukavac, zemljište sa starinom

Kupnja i prodaja građevinskih zemljišta – na što obratiti pozornost

Mnogo ljudi sanja o životu u kući skrojenoj baš prema vlastitoj željama i idejama. Ovisno o mogućnostima i potrebama investitora, kod gradnje vlastitih nekretnina postoji mnogo opcija za izgradnju: samostojeća kuća, dvojni objekt ili kuća u nizu. Slična je stvar i kod kupnje kuće u izgradnji, jer kupac već u toj fazi ima mogućnost korekcije prostora, dizajna interijera ili odabira materijala za izgradnju po vlastitim željama. U svakom slučaju, prije svake odluke o gradnji nekretnina, građevinska zemljišta su prvo o čemu bi trebalo razmišljati. Naime, svi oni koji se odlučuju sami izgraditi svoju nekretninu najprije moraju pronaći idealno građevinsko zemljište na kojem je moguće izgraditi kuću ili stanove po želji.

Kupnja i prodaja građevinskog zemljišta

Prodaja i cijena građevinskih zemljišta

Kod kupnje građevinskog zemljišta lokacija je obično najbitniji kriterij. Naime, velika je razlika u kupnji u centru grada ili na periferiji. Mnogi kupci lokaciju nekretnine biraju prema drugim kriterijima kao što su blizina radnog mjesta, trgovine, doktora ili javnog prijevoza, ali također često gledaju i na izvor buke u blizini. Mnogo je faktora koji utječu na cijenu građevinskih zemljišta, a prije kupnje zemljišta valja imati na umu da će cijena najčešće ovisiti o faktorima kao što je lokacija, infrastruktura i sređena vlasnička dokumentacija.

Lokacija građevinskih zemljišta

Poznato je da su nekretnine na dobrim lokacijama skuplje od onih na zabačenim ili nepristupačnim mjestima. Najviše cijene građevinskih zemljištima nalaze se na atraktivnim lokacijama poput onih u blizini mora, u gradskim središtima i slično.

Kako provjeriti položaj pojedinih zemljišta?

Položaje određenih parcela moguće je provjeriti na portalu Geoportal na način da se u tražilicu unese adresa ili broj katastarske čestice.

Dokumentacija građevinskih zemljišta

Nesređena dokumentacija boljka je mnogih zemljišta koja se prodaju, a ishođene potrebne dokumentacije, primjerice, dokazivanje vlasništva, ponekad može biti zamorno i dugotrajno. Nije rijetko da se građevinska zemljišta koja nemaju potrebnu papirologiju prodaju po znatno nižim cijenama od onih s čistim papirima. No, s druge strane, prodaja građevinskih zemljišta s urednom dokumentacijom kupcima ulijeva sigurnost, stoga će mnogi brže i lakše donijeti odluku za kupnju baš takvog.

Infrastruktura

U idealnom slučaju građevinsko zemljište ima sve potrebne priključke, za vodu, struju, kanalizaciju, plin. Mnogo je mjesta na području Hrvatske koji još uvijek nemaju potpuno riješenu infrastrukturu, a njezino dovođenje do zemljišta može biti skupo, ali može i potrajati.

Kako pronaći odgovarajuća građevinska zemljišta?

U moru medija koji nas opskrbljuju informacijama danas nije velik problem pronaći zemljišta koja se prodaju. Nekada su tiskani mediji bili glavni izvor oglasa, dok je danas internet preuzeo veći dio „kolača“. Jedan od glavnih razloga tome je količina informacija koje putem interneta mogu biti objavljene o pojedinoj nekretnini, dok drugi mediji najčešće pružaju tek osnovne podatke. Portal za oglašavanje nekretnina i turističkog smještaja Crozilla.com nudi mogućnost objave velike količine podataka o svakom pojedinim oglasu, što potencijalnim kupcima omogućuje da već u startu, iz udobnosti vlastitog doma, steknu dojam o nekom zemljištu.

Kako na portalu Crozilla.com pretraživati zemljišta?

Dolaskom na naslovnu stranicu portala Crozilla.com posjetitelji putem tražilice mogu odabrati odgovarajuću rubriku (građevinska ili poljoprivredna zemljišta), a zatim i područje na kojem žele pretraživati, primjerice građevinska zemljišta u Gradu Zagrebu. Rezultatna lista pokazat će sve oglase građevinskih zemljišta na željenom području. Korisnici imaju mogućnost daljnje filtracije oglasa prema cijeni, lokaciji, površini, infrastrukturi, tipu zemljišta, dokumentaciji i namjeni. Putem portala Crozilla.com odgovarajuća građevinska zemljišta je moguće pretraživati i ciljano putem usluge MojAgent koju koriste registrirani korisnici. Navedena usluga omogućuje da sustav sam automatski korisnicima šalje oglase za nekretnine prema kriterijima koje su sami unaprijed odredili.

Prodaja građevinskih zemljišta putem portala Crozilla.com

Prodaja građevinskog zemljišta može biti dugotrajan posao, jednako kao i prodaja drugih vrsta nekretnina, stoga je vrlo bitno tom poslu pristupiti dovoljno ozbiljno.

Oglašivači pri objavi oglasa za prodaju građevinskog zemljišta na portalu Crozilla.com, uz osnovne informacije poput cijene, površine ili lokacije mogu navesti brojne druge informacije o infrastrukturi, dokumentaciji ili namjeni zemljišta. Kada je riječ o infrastrukturi, oglašivači mogu navesti da li ju zemljište ima ili nema ili je djelomična, a osim toga, mogu navesti postoji li kanalizacija, plin, struja, telefon ili voda. Od moguće dokumentacije korisnici koji prodaju građevinska zemljišta putem portala Crozilla.com mogu označiti posjeduju li građevinsku i lokacijsku dozvolu ili vlasnički list. Korisnik ima mogućnost unijeti i fotografije zemljišta, a unosom adrese u oglas nekretnina će automatski biti prikazana i na karti. Oglašivač pri predaji oglasa ima mogućnost dodatnog tekstualnog opisa nekretnine koju prodaje što korisnicima omogućuje da saznaju mnogo detalja o zemljištu.

Namjena zemljišta

Svi oni koji se ozbiljno upuštaju u kupnju građevinskog zemljišta, nakon pronalaska onog s odgovarajućom cijenom i lokacijom trebali bi provjeriti i koja je namjena te građevinske čestice. Naime, ovisno o generalnom urbanističkom planu, prostornom planu, urbanističkom planu uređenja određeno je koliko se i što sve može graditi na određenoj građevinskoj čestici, odnosno u određenoj zoni, ovisno o njezinoj namjeni.
Namjenama građevinskih zemljišta određuje se vrsta odnosno namjena objekata koji se mogu graditi, njihova površina, katnost, određeni broj parkirališnih mjesta, trgovi, prometnice, igrališta, infrastrukturne građevine i ostalo.

Brojna građevinska zemljišta koja se prodaju putem portala Crozilla.com već u samom oglasu imaju navedenu oznaku namjene kako bi potencijalni kupci mogli vidjeti za što su ona namijenjena prema planu.

Građevne čestice, prema svojoj namjeni podijeljene su u sljedeće kategorije:

S – stambena namjena

Oznakom „S“ označavaju se površine rezervirane za stambene građevine.

 • S1 – isključivo stambena namjena. Namijenjene su gradnji isključivo stambenih objekata, te se na njima ne mogu uređivati ili graditi prostori drugih namjena. Uz građevine izgrađene na ovakvim česticama mogu se naći i pomoćne građevine.
 • S2 – stambena namjena s pratećim sadržajima. Na česticama ovog tipa mogu se, uz stambenu, graditi i uređivati prostori drugih namjena (poput ugostiteljsko-turističkih, zatim oni javne i društvene namjene i drugi) koji nadopunjavaju stanovanje no pod uvjetom da mu istodobno ne smetaju.
 • S3 – površine stambene namjene za povremeno ili sekundarno stanovanje. U ovom se slučaju radi o građevinama koje imaju stambenu namjenu, no koriste se povremeno, poput zgrada s apartmanskim stanovima ili kuća za odmor.

M - mješovita namjena

Oznakom M označene su građevne površine mješovite namjene. Na njima se uz stambenu površinu, mogu uređivati i graditi prostori i drugih namjena (primjerice građevine javne, uslužne, društvene, trgovačke namjene zatim tržnice, zelene površine…)

 • M1- mješovita, pretežito stambena namjena – građevne čestice ove namjene predviđene su za gradnju objekata pretežno stambene namjene, no na njima je moguće izgraditi i druge koje ne ometaju stanovanje.
 • M2 - mješovita, pretežno poslovna namjena –građevne čestice koje se nalaze u ovoj zoni predviđene su za građevine pretežito poslovne namjene. Građevine su na tim područjima poslovne i stambene namjene, no prevladava poslovna namjena.
 • M3 - mješovita namjena, za povremeno ili sekundarno stanovanje. Područje poput ovog predviđeno je za stambene građevine za privremeno boravište (primjerice kuće za odmor, zgrade s apartmanima). No, dopuštena je gradnja primjerice manjih sportsko-rekreativnih, ugostiteljskih sadržaja itd.
 • M4 - mješovita namjena, za poljoprivredno gospodarstvo. Građevne čestice poput ovih namijenjene su za građevine među kojima prevladavaju agrarni elementi, a čije se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom.

D - javna i društvena namjena

Na građevnim česticama ove namjene predviđene su zgrade javne i društvene namjene. Primjerice zgrade predviđene za vjerske, obrazovne, kulturne sadržaje, zatim zdravstvene ustanove, političke organizacije i slično.

 • D1 – upravna namjena - namjena građevnih čestica ove oznake obuhvaća građevine u koje su smještene upravne službe, primjerice razna upravna i pravosudna tijela.
 • D2 – socijalna namjena - građevne čestice ove oznake namijenjene su građevinama za ustanove socijalne namjene kao što su socijalni, učenički i studentski domovi.
 • D3 – zdravstvena namjena - građevinska zemljišta ove namjene obuhvaćaju građevine zdravstvenih namjena, tipa bolnica, domova zdravlja, lječilišta zavoda, ljekarni te nekih drugih zdravstvenih ustanova.
 • D4 – predškolska namjena - ovim su pojmom obuhvaćene javne i društvene zgrade koje imaju predškolsku namjenu.
 • D5 – osnovnoškolska namjena - čestice ovog tipa namijenjene su izgradnji osnovnoškolskih ustanova tipa osnovnih, baletnih, glazbenih i sličnih škola.
 • D6 – srednjoškolska namjena - građevinske čestice ovog tipa namijenjene su izgradnji srednjih škola.
 • D7 – visoka učilišta i znanost- građevinska zemljišta ove namjene obuhvaćaju građevine namijenjene za visoka učilišta i znanost, tipa sveučilišta, fakultete, visoke škole, studentske domove.
 • D8 - kulturna namjena - namjena građevnih čestica ove oznake obuhvaća građevine za kulturnu namjenu kao što su primjerice muzeji, kina, biblioteke, kazališta, radio i televizijske postaje itd.
 • D9 - vjerska namjena- ovom su oznakom obuhvaćene javne i društvene zgrade koje imaju vjersku namjenu. Neke od njih su crkve, samostani, kapele, svetišta, te neke druge vjerske ustanove.

G – gospodarska, proizvodno-poslovna namjena

Građevne čestice ove oznake predviđene su za objekte gospodarske, odnosno proizvodno poslovne namjene. Na njima se mogu obavljati djelatnosti poljoprivrede, šumarstva, građevinarstva, ribarstva, rudarstva, trgovine, prijevoza, skladištenja, poslovanja nekretninama te druge usluže djelatnosti.

I - gospodarska, proizvodna namjena

Građevinske čestice ove namjene predviđene su za objekte namijenjene raznim gospodarskim industrijskim, obrtničkim i zanatskim pogonima.

 • I1- proizvodna namjena, pretežito industrijska
 • I2 - proizvodna namjena, pretežito zanatska

K- gospodarska, poslovna namjena

Na građevnim površinama poslovne namjene smještaju se građevine u kojima se obavljaju djelatnosti prijevoza i skladištenja, trgovine na malo i veliko, one za popravke vozila i motocikla, poslovanja nekretninama, zatim administrativne i financijske, te djelatnosti osiguranja, informacija i komunikacija te druge uslužne djelatnosti.

 • K1- poslovna, pretežito uslužna namjena - Građevne čestice ove namjene predviđene su građevinama poslovne namjene koje se bave poslovnim, upravnim, uredskim te drugim uslužnim djelatnostima, kao i poslovnim hotelima, zatim tehničkim, znanstvenim i stručnim djelatnostima, poslovanjem nekretninama, financijskim i djelatnostima osiguranja te sličnim djelatnostima.
 • K2 - poslovna, pretežito trgovačka namjena. Građevinske površine ovakve poslovne namjene predviđene su za trgovačke komplekse.
 • K3 - poslovna, komunalno servisna namjena. Čestice komunalno servisne namjene predviđene su komunalnim sadržajima koji poboljšavaju komunalnu infrastrukturu.