Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Apartmani za prodaju

Razmišljate o kupnji apartmana na moru?

Vlastiti apartman na moru predmet je želja brojnih građana, no za investiciju poput te ponekad se vrlo teško odlučiti.

Apartmani na moru

Prednosti i nedostaci kupnje vlastitog apartmana

Mnogi sanjaju o vlastitom apartmanu na moru, ali prije nego se odluče na tako zahtjevan financijski izdatak trebaju vrlo dobro promisliti te odvagnuti dobre i loše strane takve kupnje.

Cijene najma smještaja u turističkim središtima ponekad doista mogu biti visoke, stoga brojni građani razmišljaju o kupnji vlastitog apartmana na moru u kojem bi mogli boraviti kada god to požele.

Oglasnik za nekretnine Crozilla.com donosi neke od prednosti kupnje vlastitog apartmana:

Osiguran smještaj u sezoni - Vlasnici apartmana ne moraju puno unaprijed planirati i rezervirati smještaj za godišnji odmor, već mogu u njemu boraviti kada god to požele.

Cijene najma - Vlasnici apartmana ne moraju razmišljati o iznosima koje bi morali potrošiti za najam apartmana tijekom sezone.

Potražnja za apartmanima na moru - Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su nekretnine na moru su izrazito tražene, stoga se mogu brzo prodati kada vlasnicima prestane potreba za njihovim korištenjem.

Iznajmljivanje apartmana u sezoni - Kada se apartman ne koristi, može se iznajmljivati turistima.

Apartman kao investicija - Apartman na moru može biti i investicija za mirovinu s obzirom da brojni umirovljenici odlučuju preseliti na područja uz more.

Kupnja apartmana može imati svoje nedostatke:

Visoke cijene apartmana - Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene nekretnina na moru daleko više od onih u unutrašnjosti. Valja računati kako cijena apartmana raste s blizinom obale.

Prazan hod - Većina apartmana na moru koristi se samo u turističkoj sezoni, dok izvan nje najčešće stoje prazni.

Troškovi režija i održavanja - Vlasnici apartmana moraju računati kako će imati troškove i tijekom većeg dijela godine kada se nekretnina uopće ne koristi.

Kupnja vs. najam - Svota potrebna za kupnju apartmana ponekad može premašiti iznos koji bi potrošili za desetke sezona ljetovanja u unajmljenom apartmanu.

Ista okolina - Kupci apartmana na moru najčešće uvijek ljetuju u mjestu u kojem se nalazi njihova nekretnina, pa rijetko mijenjaju okruženje u kojem odmaraju.

Cijene apartmana na moru

Cijena apartmana na moru

Pravilo ponude i potražnje diktira i cijene apartmana na moru. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su cijene apartmana ili stanova uz more daleko više od onih u unutrašnjosti što i nije čudno jer su nekretnine na Jadranu izrazito tražene.

Cijene apartmana ovisne su o brojnim faktorima, a Crozilla donosi neke od njih:

Udaljenost apartmana od mora - što je apartman bliže moru, to će i njegova cijena biti viša. Najviše cijene nekretnina obično postižu nekretnine koje se nalaze u prvom redu uz more.

Pogled na more - stavka je koja može podići cijenu apartmana.

Godina izgradnje - cijene apartmana mogu varirati i ovisno o godini izgradnje. Naime, novi apartmani će, u pravilu, gotovo uvijek imati višu cijenu no apartmani starije gradnje.

Kvaliteta izgradnje - bitna je stavka u određivanju cijene apartmana. Nekvalitetno izgrađene nekretnine vrlo brzo mogu pokazati svoje pravo lice, ponekad i prije nego što se prodaju.

Opremljenost - cijene apartmana variraju i ovisno o njihovoj opremljenosti. Bolje cijene mogu postići dobro i kvalitetno opremljeni apartmani u čiju je cijenu, primjerice, uključen klima uređaj, kuhinja, a posebno bazen ili jacuzzi.

Kako pronaći apartmane za prodaju

Nekretnine koje se prodaju, pa tako i apartmane preporučljivo je pretraživati na specijaliziranim oglasnicima kao što je Crozilla.com.

Apartmani, kao i druge vrste nekretnina za prodaju ili najam mogu se pretraživati tako da se u tražilici na naslovnici Crozilla.com odabere vrsta nekretnine, te lokacija (grad, mjesto, županija).
U ovom slučaju korisnici će odabrati rubriku „Stanovi prodaja“, a nakon što im sustav prikaže rezultatnu listu, pretragu će filtrirati na način da pod „Tip stana“ odaberu „Apartman“. Na taj način sustav će prikazati listu svih oglašenih apartmana u željenom mjestu.
Ukoliko na traženoj lokaciji ne pronađu željeni apartman, korisnici već na rezultatnoj listi mogu aktivirati uslugu MojAgent koja omogućuje da im svi novi oglasi, prema kriterijima koje navedu dolaze automatski na email.

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje apartmana?

Pri kupnji apartmana Crozilla.com savjetuje da se obrati pozornost i na sljedeće:

Kakvo je susjedstvo - prije kupnje apartmana poželjno je provjeriti u kakvom se okruženju nalazi. Kupci koji traže mir i tišinu izbjegavati će apartmane u blizini kafića ili noćnih klubova. Poželjno je i provjeriti koliko je apartman udaljen od bučne prometnice, trgovina, raznih sadržaja ili institucija koje su kupcima možda bitne.

Pogled na more - preporučljivo je provjeriti i kakav je pogled s prozora ili balkona – apartmani s pogledom na more brže se prodaju, ali nerijetko imaju i više cijene od onih koji ne gledaju na more.

Kvaliteta gradnje - pri kupnji bilo koje vrste nekretnina, pa tako i apartmana vrlo je bitno provjeriti njihovu kvalitetu.

Opremljenost apartmana - što je više stavki uključeno u cijenu apartmana, toliko manje će kupac imati naknadnih troškova.

Udaljenost od plaže - vrlo je bitna stavka onima koji kupuju apartmana na moru.

Parkirališno mjesto - Parking predstavlja problem u mnogim turističkim mjestima, stoga je poželjno provjeriti da li apartman ima osigurano parkirno mjesto ili garažu.

Apartman kao investicija

Apartmani za najam

Brojni kupci apartmane ne gledaju samo kao mjesta na kojima će se odmarati, već mnogi od njih na apartmane na moru gledaju kao na dobru investiciju.

Naime, apartmani za najam izrazito su traženi tijekom turističke sezone u ljetovalištima diljem obale. Iz tog razloga mnogi ih kupuju kako bi ih mogli iznajmljivati u sezoni te na taj način kroz godine vratili uloženi novac.