Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Subvencionirani krediti

Crozilla donosi uvjete, visinu i trajanje subvencija, kao i druge informacije o subvencioniranim kreditima

Subvencioniranje stambenih kredita

Od 3. rujna do 5. listopada 2018. godine mladi su se ponovno, kao i godinu ranije, mogli prijaviti za dobivanje subvencioniranih stambenih kredita. Ovom mjerom Republika Hrvatska omogućuje mladima lakšu otplatu stambenih kredita otplatom dijela njihove mjesečne rate u trajanju od pet godina.

Uvjeti subvencioniranja stambenih kredita

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita uređeni su uvjeti subvencioniranja stambenih kredita.

Mjera je namijenjena mladima s prebivalištem na području Republike Hrvatske, do 45 godina starosti, koji imaju mogućnost dobivanja stambenih kredita. Kako bi zadovoljili uvjete za subvencioniranje, korisnici, odnosno njihov bračni partner, izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, ne smiju posjedovati nekretninu (kuću ili stan). Odnosno, uvjet za subvencioniranje kredita bit će zadovoljen i u slučaju da već posjeduju samo jednu kuću ili stan koje prodaju radi kupnje veće nekretnine ili izgradnje kuće za vlastito stanovanje.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja navode kako se subvencioniranje kredita, čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina, odobrava za gradnju kuće, te kupnju stana ili kuće s cijenom do najviše 1.500,00 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura. Navedeni iznosi mogu biti i viši, ali u tom slučaju se razlika neće subvencionirati.

Visina subvencije

Visina subvencije kreće se od 30 do 51%, a ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi.

Trajanje subvencije i mogućnosti produženja

Subvencije se dodjeljuju prvih pet godina otplate stambenog kredita, a mogu se produžiti za naredne dvije godine za svako živorođeno kao i usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja. Subvencije se mogu produžiti za dvije godine i u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegovog obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet od najmanje 50% tjelesnog oštećenja.