Crozilla.com Internet oglasnik za nekretnine

Zatražite ponude stambenog kredita

Što želite financirati?

Na koji način financirati nekretninu?

Trebate novi dom, a ne znate što vam je sve potrebno kako bi došli do količine novca koja Vam je prijeko potrebna kako biste ispunili taj san? Danas je mali broj onih koji mogu bilo kakvu kupovinu nekretnina ostvariti bez kredita, stoga oglasnik za nekretnine Crozilla.com donosi informacije o kreditima i različitim načinima financiranja.

Krediti i projektno financiranje

Pod projektnim financiranjem podrazumijeva se kupovina, izgradnja, nadogradnja i uređenje poslovno stambenih objekata. Ovaj oblik financiranja najčešće koriste investitori kojima je glavna djelatnost izgradnja nekretnina i mnogi ga smatraju znatno povoljnijim modelom financiranja od hipotekarnih kredita.

Ako ste odlučili izgraditi, kupovati ili nadograđivati nekretninu te Vam je potrebna financijska konstrukcija, razmotrite mogućnost realizacije projektnog financiranja umjesto hipotekarnog kredita.

Pokušat ćemo Vam predočiti nekoliko modela kredita - projektnog financiranja kako bi Vam olakšali izbor. Dobro provjerite sve stavke koje Vam nudi određeni model kredita.

Pokušajte razmišljati unaprijed jer ipak ste Vi ta osoba koja će sljedećih godina morati otplaćivati kredit. Razmotrite ponude svih kreditnih linija koje vam nude banke. Ne dajte se zavarati jer iako se krediti naizgled čine potpuno jednaki, postoje velike razlike od banke do banke. Savjetujemo da ne uzimate kredit dok niste provjerili sve kreditne uvjete te sve banke. Kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja, uzmite si vremena za istraživanje.

Hipotekarni krediti

Hipotekarni kredit dugoročni je kredit namijenjen onima koji su kao osiguranje kredita u mogućnosti ponuditi nekretninu.

Kod hipotekarnih kredita radi se fiducijarni prijenos vlasništva na nekretnini u korist banke, a čija procijenjena vrijednost mora biti najmanje dva puta veća od traženog iznosa kredita. Razlikuje se nekoliko vrsta hipotekarnih kredita:

  • Hipotekarni krediti za kupnju stambenog prostora
  • Hipotekarni krediti za kupnju kuće
  • Hipotekarni krediti za kupnju poslovnog prostora
  • Hipotekarni krediti za adaptaciju
  • Hipotekarni krediti za nadogradnju postojeće nekretnine
  • Hipotekarni krediti kad su Vam potrebni iznosi koji prelaze visinu gotovinskih kredita
  • Hipotekarni krediti za refinanciranje postojećih kredita
  • Hipotekarni krediti model bez izračuna kreditne sposobnosti

Za hipotekarni krediti potreban Vam je i zemljišno knjižni izvadak u originalu koji ne smije biti stariji od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, te kao instrument osiguranja policu osiguranja nekretnine od požara i nekih drugih opasnosti vinkuliranu u korist banke.
Potrebno je razlikovati stambene kredite od hipotekarnih kredita.

Stambeni krediti

Stambeni krediti su isključivo i samo za realizaciju pitanja stambenog prostora. Stambeni kredit banke odobravaju za kupovinu nekretnine, uređenje i nadogradnju nekretnine. Banke danas u ponudi imaju široku paletu stambenih kredita. Svjedoci smo kako je danas nemoguće pronaći jamca iz sljedećih razloga: većina potencijalnih jamaca već je prezadužena, a ona druga polovina ljudi koji su bili jamci je morala otplaćivati kredite dužnika. Zbog tih činjenica banke su, kako bi nastavile svoje poslovanje, postale relativno fleksibilnije u odnosu na razdoblje prije desetak godina. Sada nude niz raznovrsnih modela stambenih kredita te prihvaćaju supružnika ili nekog iz obitelji kao sudužnika pri realizaciji stambenih kredita.

Potrebno je znati da ukoliko kupujete nekretninu za stanovanje tada možete zatražiti stambeni kredit, ali ukoliko kupujete poslovni prostor tada Vam banke neće odobriti stambeni kredit već hipotekarni kredit koji je znatno skuplji od stambenog kredita. Kada želite renovirati nekretninu savjetujemo Vam da zatražite stambeni kredit za renoviranje, a ne gotovinski kredit koji je u konačnici znatno skuplji od stambenog kredita.

Subvencioniranje stambenih kredita

Subvencioniranje stambenih kredita mjera je kojom Republika Hrvatska omogućuje mladima lakšu otplatu stambenih kredita otplatom dijela njihove mjesečne rate u trajanju od pet godina.

Više informacija o subvencioniranju stambenih kredita pronađite ovdje.

Refinanciranje stambenih kredita

Kredit za refinanciranje služi za zatvaranje odnosno isplaćivanje starog kredita.

Cilj refinanciranja je snižavanje ukupne cijene zaduženosti, a podrazumijeva zamjenu postojećeg kredita novim, ali na dulji rok otplate odnosno uz povoljniju kamatnu stopu. Refinanciranjem kredita, pa tako i stambenog, smatra se zamjena starog, odnosno postojećeg kredita, novim, povoljnijim kreditom, kao i zamjena drugim kreditom s dužim dospijećem radi smanjenja mjesečnog anuiteta.
Bitno je odabrati povoljan kredit za refinanciranje stambenog kredita. Naime, valja računati kako refinanciranje vrlo često stvara i dodatne troškove kao što su troškovi javnog bilježnika, troškovi novog roka otplate i ukupnog povrata kredita, troškovi obrade i slično.

Razmišljate o refinanciranju stambenog kredita?
Ukoliko i Vi razmišljate o refinanciranju vlastitog stambenog kredita, ponudu možete zatražiti bez odlaska u banku. Na Crozilla.com popunite tražene upitnike i ponude za refinanciranje možete primiti putem e-maila.

Zatražite ponude za refinanciranje stambenog kredita ovdje.

Zanima vas ova tema?

Prijavite se na naš newsletter i primajte novosti o kreditima i financiranju te mnoge druge vijesti sa tržišta.

* Obavezno polje


Zahvaljujemo što ste se prijavili na naš newsletter.

Uskoro ćete dobiti E-mail za potvrđivanje Vaše prijave.