crozilla - nekretnine
HR  |  DE  |  EN
Brzo pretraživanjePratite Crozillu na:
Facebook
Twitter
RSS kanal
Uskrsni ukrasi
velika-slika.jpg
Pisanica - simbol novog života i nove prilike neizostavan je dio Uskrsa i uskrsnih običaja. O simbolici pisanice odnosno jajeta govorio je sv. Augustin još u 5. stoljeću i taj običaj bojenja i ukrašavanja pisanica prenosio se s koljena na koljeno sve do današnjih dana.
Rekli bismo što šarenije to bolje... žuta, plava, ljubičasta, crvena, plava, zelena – koje god boje bila njihova svrha je ista: usrećiti djecu te pokazati kako vjerujemo u novi život. Stoga se bojenju i šaranju jaja predaje velika važnost te se za daj dio odvaja mnogo vremena, čak i više nego za pripremanje jela. No jeste li znali da svaka boja ima i svoje značenje?


Značenje boja*
Crna - vječnost
Žuta- svjetlo, sreća
Crvena – božanska ljubav, patnja, nada
Smeđa – sreća
Bijela – čistoća, nevinost
Narančasta – ustrajnost i snaga
Zelena – rast
Ljubičasta – nada i istina
Plava – zdravlje
Također i znakovi na pisamcima imaju svoje simbolično značenje: krug oko jajeta predstavlja vječnost, točkice su Marijine suze dok je trokut je simbol sv. Trojstva.
Kao ukrasni predmeti koji su postali dio Uskrsne tradicije služe pijetlovi, zečevi, pilići te kombinacija svih prilikom pravljenja uskrsnog drveta koje je zadnjih godina posao neizostavan uskrsni ukras gotovo svakog doma. Kombinacija ručno izrađenih ili kupljenih šarenih pisanica, drvce, te još poneki uskrsni ukras i mašta svake godine naprave nešto novo i zanimljivo.
 
I bez obzira kako ukrasili dom ima nešto što je puno važnije i vrjednije: Uskrs je vrijeme radosti kada se slavi uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Stoga, neka Vam Uskrs bude ispunjen ljubavlju i srećom u krugu vaših najdražih.
 
*Izvor: Scribd

automotozilla.com
marketing